Dünya flüt sanatında Jean Pierre Rampal fenomeni
Jean Pierre Rampal phenomenon in theworld'sfluteart
  1. Tez No: 356247
  2. Yazar: EZGİ SÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİLER AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Jean Pierre Rampal, Virtüöz, Hollywood, Caz Suit, Muppet Show, Jean Pierre Rampal, Virtuoso, Hollywood, Jazz Suite, Muppet Show
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Günümüz dünyasında ister müzisyen ister dinleyici olsun Jean-Pierre Rampal denilince akıllara ilk olarak flüt gelir. 20. Yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran büyük flüt virtüözü Rampal, gerek konser performansı, gerek kayıtları, gerek eğitmenliği ile flütü son derece popüler bir çalgı haline getirmiş, klasik müzik dünyasındabüyük bir fenomenolmayı başarmıştır. Fransız flüt ekolünün temellerinin atıldığı Paris Konservatuvarı, verdiği eğitim sistemi ve yetiştirdiği virtüözlerle halen günümüzde önemli bir yere sahip olmaktadır. Flüt pedagogu baba Joseph Rampal'de, Paris Konservetuvarı'nda aldığı eğitim ile bu ekolün önemli temsilcilerinden biri olarak kariyerini sürdürmüş, oğlu Jean-Pierre Rampal'in hayatı boyunca örnek aldığı tek insan olmuştur. Aynı babası gibi Paris Konservatuvarı'nda yetişen Rampal, babası Joseph Rampal'in öğretilerine sadık kalmıştır. Arkadaşı ve meslektaşı olan AlainMarion ile bu öğretileri sonraki nesillere taşımak için Paris Konservatuvarı'nda uzun yıllar eğitmenlik yapmışlardır. Üstün virtüözitesi ile bestecilere ilham kaynağı olan ve adına sayısız eser bestelenen Rampal, hayatını flütü tanıtmaya ve sonraki nesiller için flüt repertuvarına sayısız eser ve besteci kazandırmaya adamıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
In today's World, when the name“Jean-Pierre Rampal”is called everyone, either they are musicians or they are the audience, recalls flute. The great flute virtuosoRampalmade a mark on the second half of 20th century and he,as a concert performer, a recording artist and an educator, made the flute very popular music instrument while he becoming a phenomenon in the world of classical music. Today, ParisConservatory, where the French flute school was based on, still represents a significant status with the education it provides and the virtuosi it grows. The flute pedagogue Joseph Rampal had also continued his career as a remarkable representative of this school, following his tuition at Paris Conservatory and he became the sole role model of his son Jean-Pierre Rampal throughout his life. Attained the mastery at Paris Conservatory likewise his father, Rampal remained loyal to the taught of his father. He and his friend Alain Marion worked as the instructors at Paris Conservatory for long years in order to convey these taught to the future generations. Rampal became the source of inspiration by his superior virtuosity which also led to countless works were composed in his name. He devoted his life to introduce the flute, to add numerous works to the repertoire and to have new composers to be engaged. Ġngilizce