Bir sahne tasarımcısı olarak Yıldız Köse İpeklioğlu'nun yaşamı, sanatı ve tasarım anlayışı
The life, art and design concept of Yıldız Köse İpeklioğlu as a stage designer
  1. Tez No: 356246
  2. Yazar: GAMZE ŞATANA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA NUTKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Güzel Sanatlar, Biography, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sahne, Tasarım, Sahne Tasarımı, Dekor, Tiyatro Eğitimi, Stage, Designing, Stage Design, Decor, Theatrical Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 534
Özet
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümünün ilk mezunlarından bugün mezun olanlarına kadar pek çok isim, işindeki başarısıyla ve edindiği tecrübelerle göz doldurdu. Efter TUNÇ, Ömür YILMAZER, Murat GÜLMEZ, Sevtaç DEMİRER gibi alanında başarılı bir çok mezunumuz arasında öne çıkanlardan biri de Yıldız Köse İPEKLİOĞLU'dur. Türkiye'de Sahne Tasarımı eğitimi almış ve halen mesleğini yapan bir tasarımcı olarak Yıldız Köse İPEKLİOĞLU'nu ele alırken bir yandan da onun deneyimleri ışığında, bugünkü sahne tasarımı eğitimi ve mesleğin icrası konusunda kırılgan noktaları yakalamaya özen gösterdik. 30 yıla yakın sürede elde edilen bu mesleki deneyime ilişkin görseller hem Devlet Tiyatroları arşivlerinden hem de sanatçının kendi eskizlerinden seçmelerle oluşturulurken, düzenleme, oyunlara ait görseller ve metinler, oyunun konusu, afiş, oyun fotoğrafları biçiminde düzenlendi. Yanı sıra; İPEKLİOĞLU'nun bugünden düne baktığında anımsayabildiği kadarıyla, yaptıklarını kendi kaleminden irdelemesi de oyunlara başka bir boyut kazandırdı.
Özet (Çeviri)
From past to present, many graduates of the Performance Arts Department of Dokuz Eylül University's Faculty of Fine Arts are making great impression with their success and knowledge in their area. And Yıldız Köse İPEKLİOĞLU is one of these many successful names including Efter TUNÇ, Ömür YILMAZER, Murat GÜLMEZ, Sevtaç DEMİRER. While researching Yıldız Köse İPEKLİOĞLU as a designer who studied at Stage Design and still working in this area; we were also attentive to explore fragile points in the area by the means of practising this profession and current system of education in the light of her experiences. All the images related to this approximately thirty years of professional experience are obtained from Archive of State Theatre and artist's own sketches. Then, all images are categorised as posters, texts, photographs and other images from plays. Moreover, İPEKLİOĞLU's examination of her works from current to older, with her own words, also added a new dimension to this study.