In vitro induction of adventitious bud, shot and root formation from mature bud and cotyledonary tissues of cedrus libani a.rich
  1. Tez No: 35624
  2. Yazar: NASRİN HOSSEYNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cedrus Kb ani A. Rich, Toros cedar, Callus, Organogenesis, Micropropagation, Adventitious bud, Adventitious shoot, Adventitious root Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZ TOROS SEDİRİNİN (Cedrus Kbani A. RICH) COTYLEDON VE YETİŞKİN TOMURCU?UNDAN ALINAN DOKULARLA TN VITRO KOŞULLARINDA ADVENTİF TOMURCUK, SÜRGÜN VE KÖKÜN YENİNDEN ÜRETİLMESİ Hosseyni, Nasrin Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zeki KAYA Ağustos 1994, 88 Sayfa Toros Sediri Türkiyenin en önemli orman ağaçlarından biridir. Tohumların çimlenme güçlüğü ve yağlı tohumların saklanmasının zorluğa doku kültürü yolu ile sedirin vegetatif olarak üretilmesini önemli bir alternatif olarak ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenden dolayı, çeşitli oksin ve sitokinin hormonu kombinasiyonlannın yaraşıra, farklı tuz (besi) ortamlarının, diğer organik bileşiklerin ve çevresel faktörlerin, direkt ve dolaylı Organogenesis (organ gelişimi) yolu ile adventif tomurcuk, sürgün, kök ve bütün bir bitki oluşumu üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Sitokinin ve oksin hormonlarının etkileri, kullanılan hormon kombinasiyonları ile onların çözelti içindeki miktarlarına bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmada kalus oluşumu için en iyi hormon konsantrasyonu 10 mg/l BAP (sitokinin) ve 0.5 mg/1 NAA (oksin) olarak bulunmuştur. Buna karşılık kış tomurcuğu için 3x10“^ M Kinetin(KN), 10”4 M Indole-3-acetic acid (IAA) ve 80 mg/i Polystimulin PS A-6 kombinasyonlan en iyi kalus oluşumunu sağlamıştır. Kotiledondan adventif tomurcuk ve sürgün oluşumu için ise en iyi BAP (sitokinin) hormon konsantrasyonunun 2 üe 5 mg/l arasında olduğu bulunmuştur. Kış tomurcuğundan elde edilen dokular kullanıldığında ise en iyi adventif tomurcuk ve sürgün oluşumu 1 M Kinetin (KN) ve 1(H M lhdole-3-acetic acid (IAA) kombinasyonlarından elde edilmiştir. Vitamin B kompleksinin (myo-inositol, L- asparagine, Thiamine-HCl, Pyrodoxine-HCl), Nicotinic asid ve aktif kömürün kültür ortamında kullanımı kalus ve adventif sürgün oluşumunu artırmıştır. Kök oluşumu için 1/4 Murashige and Skoog (MS) ve Mc Cown odunsu bitki (1/2 MC) besiyerleri ile birlikte test edilen 1.4xl0~6 M mdole-3-acetic acid (IAA) konsantrasyonu en iyi sonucu vermiştir. Anahtar Kelimeler : Cedrus libani A. Rich, Toros sediri, Kalus, Organogenez, Mikro- ûretim, Adventif tomurcuk, Adventif sürgün, Adventif kök Bilim Dalı Sayısal Kodu: 401. 03. 02 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN VITRO INDUCTION OF ADVENTITIOUS BUD, SHOOT AND ROOT FORMATION FROM MATURE BUD AND COTYLEDONARY TISSUES OF Cedrus libani A. Rich Hosseyni,Nasrin MS in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeki KAYA August, 1994, 88 pages Lebanon Cedar (Cedrus libani A Rich) is an important timber species in Turkey. The difficulty of germination and storage of oily seeds make micropropagation be a viable alternative for mass propagation of selected genotypes in tree improvement programmes. For this reason, the effects of various basal salt media, plant growth hormones, other organic compounds and environmental factors via direct and indirect organogenesis on callus induction, adventitious bud, shoot and root formation from juvenile cotyledonary and mature explants of Cedrus libani were investigated. Among tested mineral salts, McCown woody plant (MC) salt medium was determined as the best medium for direct organogenesis from cotyledonary and mature explants. On the other hand, Murashige and Skoog (MS), and Gresshof and Doy (GD) produced the best results for indirect organogenesis in both cotyledonary and mature explants. mThe effect of plant growth hormones depend on different concentrations and combinations of auxin and cytokinin type of hormones. The optimum levels of 6- Benzylamino purine (BAP) for adventitious bud and shoot multiplication from cotyledon were ranged from 2 to 5 mg/L When mature buds were used as explants, adventitious bud and shoot induction were obtained best in the medium containing Kinetin (KN) (10“6 M) and lndole-3-acetic acid (IAA) (10-4 M). The best hormone combination for callus induction from cotyledonary part was 6-Benzylamino purine (BAP) (10 mg/1) and Naphthaleneacetic acid (NAA) (0.5 mg/l) while, 3xl0”5 M Kinetin (KN), 10“4 M lndole-3-acetic acid (IAA) and 80 mg/1 Pofystimulm PS A-6 (auxin-like) produced the best results for callus induction from mature explants. Addition of vitamin B complexes and activated charcoal to all media enhanced the rate of callus and adventitious bud and shoot induction. For rooting, elongated adventitious shoots with about 2 cm in length were selected. MC woody plant (half- strength) and Murashige and Skoog (MS)(one-quarter-strength) salt media supplemented with 1.4xl0”6 M (IAA), 3% sucrose and vitamins yielded 30% of explants with rooting.