Medeni Usûl Hukuku açısından Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru
Constitutional complaint in terms of Civil Procedure Law
- Tez No: 356263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Medenî, Usul, Hukuku, Bireysel, Başvuru, Civil, Procedure, Law, Constitutional, Complaint
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Anayasa Mahkemesi?ne Bireysel Başvuru, 5982 ve 6216 sayılı kanunlarla hukuk hayatımıza kazandırılan yeni ve en üst hak arama yoludur. Bu hak arama yoluyla herkes, Anayasa?daki haklarından, AİHS. ve Ek protokollerindekiler kapsamında kalanların ihlal edildiği iddiası ile Anayasa Mahkemesi?ne başvurabilir. Uluslar arası çözüm arayışlarına başvurmak için ülke içinde tüketilmesi gereken iç hukuk yolu olarak düzenlenen bu yeni müessesenin uygulanması açısından getirilen kanunlarda, eksik kalan hususlar bulunmaktadır. Bu yüzden de, özellikle kurumun hukuki niteliği, taraf kavramı, ihlal ve süre şartları, verilecek kararlar, pilot karar uygulaması ve yargılama giderleri konusunda sorunlar ortaya çıkabilecektir. Bu çalışmayı yapmamızdaki temel amaç, İçtüzüğün 84. maddesinde yapılan atfın, bireysel başvuruya usul hukuku açısından nasıl bir boyut kazandıracağının belirlenmesidir. Bu nokta esasen medenî usûl hukuku açısından inceleme yapılacaktır. Ayrıca çalışmamızda, bu yeni müessesenin uygulanmasına yönelik sorunlu hususlar hakkında tespitlerde bulunduktan sonra bazı çözüm önerilerinde bulunmak da amaçlarımızdan biridir.
Özet (Çeviri)
Constitutional complaint is new and top seeking remedy way which is brought in to our law by Code 5982 and Code 6216. Everybody can apply to Constitutional Court with claim of violation protected by our Constitution and European Convention on Human Rights and its additional protocols. Legislation which is required to apply domestic seeking remedy way created for applying to international seeking remedy ways has some imperfect points. So, a lot of problem could take place at its legal character, concept of side, violation and time conditions, decisions, practice of the pilot decision and expenses of judgement. Our first aim to generate this thesis is that we wanted to determine effects of ascription which has done by Article 84 of Statute of Constitutional Court. We only looked to issue in terms of civil procedure law at this point. One of our aims of the creating this thesis is suggesting solutions at imperfect points.