İşkoliklik ile iş-aile çatışması ilişkisinin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi: Sağlık işletmelerinde bir uygulama
Investigation of relationship with the workaholism and work-family conflict with structural equation model: An application in health businesses
- Tez No: 356262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET METE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, İş-Aile Çatışması, Yapısal Eşitlik Modeli, Sağlık İşletmeleri, Workaholism, Work-Family Conflict, Structural Equation Modeling, Health Businesses
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışma işkoliklik ile iş-aile çatışması arasındaki anlamlı bir ilişkinin tespiti amacıyla yapılmıştır. Bu çerçevede, işkolik davranış özelliği gösterdiği varsayılan doktorların, işkoliklik derecelerini ölçmenin yanı sıra, iş-aile ya da aile-iş çatışması yaşayıp yaşamadıklarını belirlemek, çalışmanın bir diğer amacıdır. Çalışma aynı zamanda işkoliklik ve iş-aile çatışması ile ilgili, daha önce yapılmış bilimsel çalışmaların teorik boyutlarını da ortaya koymaktadır. Çalışmada, bilimsel araştırma yöntemlerinden literatür taramasının yanı sıra örneklemi oluşturan sağlık işletmelerinde çalışan doktorlara yönelik alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırması sonucunda elde edilen veriler üzerinde ?Yapısal Eşitlik Modeli? ile doğrulayıcı faktör analizi, regresyon ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Bu analiz için AMOS 18.0 programı kullanılmıştır. Ayrıca hipotezlerde ortaya atılan farklılıkların tespiti için SPSS analiz programı ile t-testi ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, örneklemi oluşturan doktorları işkolik olarak nitelendirilecek yeterli bulgulara ulaşılamamıştır. Ancak yapısal eşitlik modeli ile yapılan işkoliklik ile iş-aile çatışması ilişkisine yönelik analiz sonucunda anlamlı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgulara göre işkoliklik ile iş-aile çatışması arasında negatif ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Buna göre işkolik bireylerin iş ve aile yaşamlarında bir çatışmanın varlığından söz edilebilir. Elde edilen bulgular çalışmanın teorik kısmında ortaya atılan hipotezleri destekler niteliktedir. Ayrıca elde edilen sonuçlar, konuyla ilgili daha önce yapılan benzer nitelikteki diğer araştırma sonuçlarıyla da paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research is carried out to reveal a meaningful relations between workaholism and work-family conflict. In that context, the aim of the research is to measure the degree of workaholism of the doctors who are assumed to be workaholic and to determine whether they suffer from work-family conflict or family-work conflict. Further, this research deals also with the theoretical aspects of the previous studies which investigated workaholism and work-family conflict. In the present research, the method of literature review one of the scientific research methods and survey that focused on the doctors who work in the health institutions which constitute the sample. In the view of“Structural Equation Modeling”factor analysis, regression and correlation analyzes are applied on the datas obtained through survey. In this analysis AMOS 18.0 is used. Moreover, to determine the differences asserted in the hypothesis SPSS analysis program, t-test and ANOVA analyzes are applied. According to the findings, the sufficient findings can not obtained to conclude that the doctors who constitiute the sample are workaholic. In the other hand, as a result of analysis achieved by structural equation modeling, the meaningful findings are obtained related the relations between workaholism and work-family conflict. According to these results, the positive and negative relations are determined between workaholism and work-family conflict. As a consequence, it can be supposed that there is a conflict in workaholics? work and family life. The findings support the hypothesis supposed in the theoretical part of this research and are compatible with the previous results.