Kur'an'a göre ceza gerektiren ameller
  1. Tez No: 356274
  2. Yazar: SABĞATULLAH TAYFUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN TURGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, iman, amel, küfür, ceza, Quran, faith, religious practices, abuse, criminal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Ebedi huzur ve mutluluğun yol haritası olan, Allah (c.c.) tarafından peygamberi vasıtasıyla insanlara gönderilen Kuran, insanların Allah (c.c.) ve içinde yaşadığı topluma karşı sergilemesi gereken davranışların esaslarını içermektedir. Bu davranışlar, muhataplara bildirilmeden evvel onlara, bunların düşünsel alt yapısı olan Allah?a (c.c.) ve inanılması gereken diğer hususlara iman telkin edilir. Amelle ifade edilen insanların söz konusu davranışların hiç birisinin karşılıksız kalmayacağı inkâr edilemez bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Kur?an?ı-Kerim?de ameller, iyi ve kötü diye temel bir tasnife tabi tutulmaktadır. İyi ameller ödüllendirilecek, kötü ameller ise cezalandırılacaktır. Ancak bu çalışmamızın konusunu teşkil eden kötü ameller ceza gerektirme cihetiyle değişiklik arz etmektedir. Bunlardan şirk, münafıklık, hak dinden çıkış anlamındaki irtidat gibi inkâr eşliğinde gerçekleştirilenler ebedi azabı; adam öldürme, zina, hırsızlık gibi inkâr olmaksızın insan hak ve hukukunu ilgilendirenler de hem dünyada hem de ahirette ceza gerektirir. Amellerden bazısının da, tevbe veya -insan haklarına giriyorsa- kusuru telâfi etme ve helâlleşme sonucu, cezası affedilmektedir. Bu çalışmamızda Kur?an?a Göre Ceza Gerektiren Ameller konusunu tercih etme sebebimiz, bu amellerden sakınılması durumunda ebedi saadete kavuşma vaadidir.
Özet (Çeviri)
Quran the road map of the eternal peace and the happiness, contains elements of neccessary attitudes and behaviors for the people to demonstrate to the community in which he lives and Allah(c.c.), is sent from Allah (c.c.) by His Prophet. These behaviors prior notice to interested parties to them, their intellectual infrastructure of Allah (c.c.) and inculcate faith in other matters are to be believed. Amel in the words of the behavior of people to emerge as one of the undeniable fact that does not go unrewarded. In Quran, deeds are classified as basic in good and bad. Good deeds will be rewarded while bad deeds will be punished. But the bad deeds that are the subject of this study is the penalty of requiring range from others. Of these polytheism, hypocrisy, denial of rights, such as religion, with output happens in the eternal punishment of apostasy meaning, murder, adultery, theft, without denying the human rights and civil codes, such as those concerning the punishment both in this world and the Hereafter. The deeds of some of repentance, or to compensate for flaws and human-rights- being quits with somebody result of falls, get fine forgiveness. In this study, according to the Qur'an, reason to choose the subject of criminal deeds, deeds avoid this case is the promise of eternal happiness attainable.