Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında makul sürede yargılanma hakkı ve tutukluluk süreleri
Right to be tried within a reasonable time and duration of arrest in accordance with the human rights court of decisions.
  1. Tez No: 356280
  2. Yazar: EMİNE BAYBURTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Makul süre, adil yargılanma hakkı, tutuklama şartları, tutukluluk süreleri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tez çalışmamızın konusunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Makul Sürede Yargılanma Hakkı ve Tutukluluk Süreleri oluşturmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi?nin ülkemize ilişkin olarak vermiş olduğu ihlal kararlarının önemli bir bölümünü makul sürede yargılanma hakkının ihlaline ilişkin kararlar oluşturmaktadır. Bu açıdan ülkemiz açısından hayati öneme sahip olan makul sürede yargılanma hakkı anlatılırken öncelikle, bu hakkın da unsurları arasında yer aldığı adil yargılanma hakkına kabaca değinilmiştir. İlk olarak Adil Yargılanma Hakkı kavramı hakkında genel bilgi verilmiş, ardından adil yargılanma hakkının tarihsel süreç içerisinde izlediği gelişim seyrine genel bir bakış atılmış ve son olarak adil yargılanma hakkının, makul sürede yargılanma hakkı dışında yer alan diğer unsurları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünün ikinci kısmında, makul sürede yargılanma hakkı açıklanmaya çalışılmıştır. Yine ilk olarak kavram hakkında genel bilgi verilmiş, akabinde AİHM?nin yargılamada makul süre değerlendirmesi yaparken kullanmış olduğu ölçütler sıralanmış ve son olarak makul süre hesaplamasında tarih aralığının İnsan Hakları Mahkemesi?nce nasıl belirlendiği ortaya konulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünün son kısmında ise, ülkemizde yapılan yargılamalarda, makul sürede yargılanma hakkının sağlanması amacıyla devlet tarafından ne gibi önlemler alındığı konusu üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde, tutuklama kurumu genel hatlarıyla anlatılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, ikinci bölümünde ilk olarak koruma tedbirlerinden biri olan tutuklama kurumu hakkında genel bilgilere ve anılan kuruma ilişkin olarak doktrinde yapılan farklı tanımlamalara yer verilmiş, bu kurumun hukuki niteliği ve hizmet ettiği amaç açıklanmış ve tutuklama tedbirine başvurulabilmesi için hangi maddi ve şekli şartlara ihtiyaç bulunduğu ortaya konulmuştur. Bu bölümde son olarak, doktrinde katalog suçlar olarak adlandırılan ve tutuklama sebebinin var sayıldığı suçlar hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, ulusal mevzuata göre, azami tutukluluk süreleri hakkında açıklamalarda bulunulmuş, tutukluluk süreleri konusunda doktrinde gerçekleştirilen tartışmalara yer verilmiş ve AİHM?nin tutukluluk sürelerine ilişkin olarak ülkemiz hakkında vermiş olduğu güncel kararlar ışığında uygulamada göze çarpan yanlışlıklara dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is right to be tried within a reasonable time and duration of arrest in accordance with the Human Rights Court of Decisions. The most decisions of violation which has given against Turkey from European Court of Human Rights are about right to be tried within a reasonable time. Because of this we generally explained the right to a fair trial. Firstly we gave general information about the right to a fair trial and the history of the right to a fair trial. Finally we gave information about other factors of the right to a fair trial. In the second section of the first part of the study we explained right to be tried within a reasonable time. In this section we expressed how they are determined by the calculation of a reasonable time interval by the European Court of Human Rights have been introduced. In the last section of the first part of the study we mentioned about the measures that are taken by the government to ensure the right to trial within a reasonable time in proceedings in our country. In the second part of the study, arresting is explained in general terms. In this context, the second part of the arresting agency is one of the first measures for the protection and general information about the institution known as the doctrine of the different definitions are given. Also the material and shape of the conditions that are need to apply for arresting where the measure is introduced. In this chapter,we mentioned about crimes that are called catalog crimes in doctrine and are received as the reasons of the arresting. In the final part of the study, according to national legislation, the maximum period of detention statements about making reference to the doctrine of the period of detention is given in the discussions. Additionally The European Court of Human Rights against Turkey in relation to periods of detention up to date with the decisions given by the application tried to attract attention to a conspicuous inaccuracies.