Fecr sûresinin tefsiri
- Tez No: 356279
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN TURGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fecr, Semud, Firavun, İrem, Mirsâd, Nefis, Al-Fajr, Aad, Thamud, Pharaoh, Irem, Mirsad, Nafs
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kur?anı Kerîm?in anlaşılmasına yönelik değişik tefsîr metotları kullanılmıştır. Bunlardan biriside konulu tefsîr metodu olup kısaca ?tefsîrde belli bir konuyu ele alıp incelemek? demektir. Konulu tefsîr?in bir türü de sûre çalışmasıdır. Dolayısıyla Fecr sûresine yaptığımız bu çalışma, konulu tefsîr?e girer. Fecr sûresi, Mekke?de inmiş ve 30 ayetten ibarettir. Sûre, kasem, tekit ve kıssa gibi üslupları içerir. Sûrede insanın varlık ve yoklukla imtihanı ve imtihanda aldığı tavır zikredilmiş, insanın yetim ve miskine karşı ilgisizliği kınanmıştır. Mirasın hisse sahiplerine hisseleri verilmeden malın hepsinin alınması ve malın çokça sevilmesinden bahsedilmiştir. Akibetleri helak olan bazı kavimler kısaca zikredilmiştir. Bunlar Âd, Semûd ve Firavun kavmidir. Âd?ın yaşadığı şehir olan İrem zikredilmiş ve sütunlar sahibi diye nitelendirilmiştir. Semûd?dan ise kayaları yontan kavim olarak bahsedilmiş ve Firavun?da zil-evtad diye nitelendirilmiştir. Sûrede müteşabih bir ayet bulunmaktadır. O da 22. ayettir. Allah (c.c) ?Melekler saf saf dizildiği halde Rabbin geldi? demektedir. Burada müfessirlerin kimisi ayeti tevil etmeden tefsîr ederken bazıları ise ayeti tevil yoluna gitmişlerdir. Kafirin azabının çetin ve büyük olacağı zikredilirken, nefsi mutmainne?ye yani mümine ise kullarımın arasına ve cennetime buyur gir denmiştir.
Özet (Çeviri)
To understand the holy Quran different methods of tafseer have been used. One of them is the subject method through which a particular topic is studied. A type of subject method is study of suras. Therefore, this study on surah Fajr is a subject method tafseer. Al-Fajr is a makkeeh surah and consists of 30 verses. It includes styles such as surah, qasam, ta'keed and parable. Man's test with richness and poverty, and the attitude he takes in this test is mentioned, his lack of interest towards orphans and the needy is condemned. Taking all of the inheritance without giving the rigthful share of the shareholders and endearing worldly goods is much discussed. Some peoples whose fate was destruction are briefly mentioned. These are Aad, Thamud and the people of Pharaoh. Iram, the city that the Aad lived in is mentioned and titles as the owner of the columns. The Thamud are mentioned as a rock-carving people, and the people of Pharaoh are called zil-awtad. There is a mutashaabeeh verse in this surah. It?s the 22nd verse which is ?when your Lord came the angels were lined?. While some commentators have this verse without gloss in their tafseer texts others have sought gloss. As the torment of the infidel is mentioned to be challenging and grand, nafs-i mutmainnah that?s the satisfied soul, in other words the believer is told to enter the Paradise among God?s servants.