Split feed flotation of Zonguldak coal fines
Zonguldak ince kömür tanelerinin ayırmalı besleme flotasyonu
- Tez No: 35630
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kömür Flotasyonu, Ayırmalı Besleme Flotasyonu, Verimlilik Göstergesi, Coal Flotation, Split Feed Flotation, Efficiency Index
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, kül içeriğinin azaltılmasına ağırlık verilmek üzere besleme tane boyutunun Zonguldak Merkez Lavvarı ince kömür tanelerinin flotasyon özelliklerine olan etkisini incelemektedir. Besleme tane boyutunun etkisi, ilk kömür örneğinin bir ön ayırımdan sonra ayrı hücrelerde yüzdürülmesinin yer aldığı ayırmak Besleme Flotasyonu olarak adlandırılan bir devrede araştırılmıştır. Flotasyon deney sonuçlan, kömür flotasyonunun en önemli değişkenlerinden olan temiz kömür külü ve temiz kömür miktarını içeren Verimlilik Göstergesi adı verilen tek bir ölçü dahilinde değerlendirilmiştir. Bu şekilde, gerek farklı katkı maddesi miktarlarında gerekse de farklı pulp yoğunluklarında gerçekleştirilen deneyler arasında karşılaştırmalar yapmak mümkün olabilmiştir.Flotasyon deneylerinde % 44.1 kül içeren iki sözde -28 meş kömür örneği kullanılmıştır. Bununla birlikte, örnek A ve örnek B olarak isimlendirilen kömür örnekleri 28 meş tane boyutunda elenerek gerçek 28 meş kömürler elde edilmiştir.28 meş kömürün, toplayıcı olarak gazyağı ve köpürtücü olarak iso- octhanol kullanılarak %10 pulp yoğunluğunda doğrudan yüzdürülmesi ile en yüksek verimlilik göstergesi olan 215.62 değeri %26.04 temiz kömür kütü ve %67.96 teiniz kömür miktarı ile elde edilmiştir, öte yandan, -28 meş kömürün ayırmalı besleme flotasyonu %15.22 temiz kömür külü ve %61.71 temiz kömür miktarı ile en yüksek verimlilik göstergesi olan 341.35'i vererek geleneksel uygulamaya karşı üstünlük sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research work studies the effect of feed particle size on flotation characteristics of Zonguldak Main Washery coal fines with much emphasis placed on ash reduction. The effect of feed particle size was investigated on a circuitry level termed as Split Feed Flotation which involves preclassification of the original coal sample into two size fractions and flotation of those in separate cells. Two benign parameters in coal flotation: concentrate ash content and clean coal yield were considered in one criterion named Efficiency Index, for the evaluation of flotation test results. In this way, it became possible to make comparisons amoung individual tests either performed at different reagent concentrations or pulp densities.Two nominal -28 mesh coal samples containing 44.1 and 41.33 % ash were used for flotation tests. However, those two coal samples were screened at 28 mesh to obtain actual -28 mesh coals that are designated as sample A and sample B, respectively. The direct flotation of - 28 mesh coal with Kerosene Oil as collector and Iso - Octhanol the frother, at İ0 % conventional pulp density resulted maximum efficiency index of 215.62 with 26.04 % concentrate ash and 67.96 % coal yield. Split feed flotation of the -28 mesh coal however, revealed an maximum combined efficiency index of 341.35 with 15.22 % concentrate ash and 61.71 % coal yield indicating its advantage over conventional one.