Rise of great estates in twelfth-century Byzantium and the Komnenian Family
Onikinci asır Bizans'ta büyük toprak sahipliği ve Komnenos Ailesi
- Tez No: 356311
- Danışmanlar: PROF. DR. PAUL MAGDALINO, YRD. DOÇ. DR. RICCI ALESSANDRA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Onikinci Asırda Bizans Đmparatorluğu, Komnenos Ailesi, Bizans Ekonomisi, Tarım Üretimi, Büyük Toprak Sahipliği, Köy ve Bizans Köylüleri, Paroikoi, Manastırlar, Bizans Aristokrasisi, Askerî Topraklar ve Pronoia, Twelfth Century Byzantium, Komnenian Family, Byzantine Economy, Agricultural Production, Great Estates, Village Community and Byzantine Peasants, Paroikoi, Monasteries, Byzantine Aristocracy, Military Lands and Pronoia
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Onbirinci asırda Bizans Đmparatorluğu, taht üzerinde hakimiyet kurmak için birbirleriyle çekisen pek çok renkli aktörün var olduğu karmasık bir siyasi arenaya sahit olmustur. Bu devir imparatorlarının büyük kısmının, ki bazıları aristokratik ailelere mensuptur, Konstantinopolis'deki gittikçe güçlenen sehirli orta ve alt sınıf halkın siyasî tesirini azaltmak amacıyla, esasen Anadolu menseli büyük toprak sahibi aristokrat ailelerin güçlenmelerini sağlayıcı tavizler verdikleri söylenebilir. Onikinci yüzyılda ise askerî aristokrasiyi temsilen,diğer güçlü ailelerle de birlesen Komnenos ailesi iktidarı zor kullanarak ele geçirmis ve bir asır sürecek olan iktisadî ve siyasî istikrar, zenginlik ve kendine güven devrini baslatmıstır. Bu tezin ana konusu, onikinci asırda Komnenos siyasî sisteminin olusmasına ve bu sistemin kendisini temellendirmesi ve güçlenmesine yol açan basarılı ve yaratıcı bir iktisadî sürecin özet bir sekilde tanımlanmasıdır. Bu süreç onuncu asırdan itibaren varlığını hissettirmis,büyük toprak sahipliğinin olusması ile de yeni sosyal hadiselere yol açmıstır.
Özet (Çeviri)
Eleventh century of the Byzantine Empire seems to have witnessed a political arena that was full of hustle and bustle and that had colourful and diverse players interacting for supremacy. It might be suggested that many eleventh-century emperors supported in one way or another expansion of influence of the powerful magnate families (military magnates from mainly Anatolia) in order to strike a balance against potential massive popular uprising. And as a result, in the twelfth century, a representative of the military aristocracy, Komnenos family, with the help of other allied families, managed to usurp the throne and ushered a period of stability, prosperity and self-confidence that lasted a century. This essay sets forth, in a nutshell, a thriving and procreative economic process that was manifest from the tenth century onwards and that culminated in the growing of great estates, and its social consequences that in effect made possible of the advent of the Komnenian system and also enabled the imperial family to consolidate and enforce its rule in the twelfth century.