Evaluating the technical efficiency of Turkish deposit banks: An application of dea and tobit analysis
Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının teknik verimlilik analizi: Veri zarflama analizi ve tobit regresyon analizi
- Tez No: 356312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM OLGU AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Veri zarflama Analizi, Tobit Regresyon, Banka Verimliliği, Küresel Kriz, Satın alma ve birleşmeler, DEA, Tobit Regression, Bank Efficiency, Global Crises, M&A
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tezde 2003-2010 yılları arasında veri zarflama analizi kullanılarak Türk Bankalarının verimliliği ölçülmüştir. Tobit regresyon modeli kullanılarak bu verimliliklerin arkasındaki sebepler araştırılmıştır. Verimlilik skorları 3 dönem için ayrı ayrı yorumlanmıştır. Bu dönemler 2001 krizi sonrası toparlanma dönemi, 2005-2007 yılları arası büyüme, birleşme ve satın alma dönemi ve son olarak 2008-2010 yılları arası küresel finansal kriz ve komplikasyonları dönemi olarak sıralanabilir. 2001 krizi sonrası toparlanma dönemi için devlet bankalarının verimliliğinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Büyüme döneminde ise Türkiye'de kurulmuş yabancı bankaların dışardan gelen yatırımların da etkisiyle yüksek etkinliğe ulaştığı gözlemlenmiştir. Son dönemde ise yabancı bankalar verimliklerini düşürürken, devlet ve özel Türk bankaları küresel krizi daha az zararla kapatmıştır. Ölçülen verimlilik değerlerinin arkasındaki sebeplere baktığımızda, sermaye yeterlilik rasyosunun ve sorunlu krediler rasyosunun verimliliği ters yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Likidite, karlılık ve sektör payının ise verimlilik üzerine önemli bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates efficiency of Turkish Banks for the period of 2003-2010 by employing non-parametric DEA. Tobit regression is used as a second step to determine drivers of estimated efficiency scores. VRS efficiency scores have been interpreted for three separate sub-periods: 2003-2005 sub-period as“Contraction and Recovery”, 2005-2007 sub-period as“Growth and M&A”, and finally 2008-2010 sub-period as“Global Financial Crises and Its Complications”. State owned banks are found more efficient than other banks for the“Contraction and Recovery”sub-period. Foreign banks founded in Turkey is starting to become more efficient after this period and most efficient group in“Growth and M&A”sub-period. However, efficiency of these banks decreases drastically with the effect of current global crises which we call“Global Financial Crises and its Complications”. As a second step, we used Tobit analysis to find out reasons behind efficiency scores. Capital adequacy ratio, income cost ratio, NPL ratio and branch ratio are significant for some period where liquidity, profitability and share in sector are not significant for none of periods.