Zorunlu yer değiştirmiş öğretmenlerin yaşadıkları sorunların belirlenmesi
Determination of the problems of the teachers who were relocated mandatorily
  1. Tez No: 356310
  2. Yazar: FERİDE SANÇMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, mobbing, psikolojik taciz, iş travması, iş stresi, işyerinde psikolojik yıldırma, iş yerinde duygusal taciz, psikolojik terör, Mobbing, workplace bullying, psychological harrasment, jobstress, verbal abuse, psychological violence, psychological terrorism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, öğretmenlerin zorunlu yer değiştirme (sürgün) sonucu yaşadığı sorunların belirlenmesi, kavramsal ve kuramsal çerçevede incelenerek ilgili literatürün taranması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Günümüzde araştırmacılar tarafından incelenmeyen bir konu olan zorunlu yer değiştirme, öğretmenin psikolojisi, sosyal çevresi, özel yaşamı, öğretmenlik mesleğine bakışı üzerine yapılan bir araştırmadır. Okuldaki çalışma ortamının huzurlu ve verimin yüksek olmasında, okul yöneticisinin sahip olduğu niteliklerin belirleyici rol oynadığı birçok araştırmacı tarafından belirlenmiştir. Ayrıca ciddi olumsuz sonuçlar doğuran zorunlu yer değiştirmenin, nedenlerinin belirlenmesi ve önlemlerin alınması; sürgünlerde (zorunlu yer değiştirmede) okul yöneticisinin tutum ve davranışının sürece etkisi; bu araştırmaya ışık tutacaktır. Bu araştırmamda mobbingin tanımına, uygulayıcı ve mağdurlarının özelliklerine, mobbing ile başa çıkma yollarına, mobbingin“stres, özel yaşam, çalışma kalitesi”ne etkilerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to determine the problems experienced as aresult of forced migration (banishment) of teachers by examining the matter in a conceptual and theoretical framework and scanning relevant literature. Forced migration, which is a topic not examined by researchers today, is a topic concerned with the psychology, socialenvironment, private life of the teacher and the perspective toward teaching profession. It has been concluded by researchers that qualifications held by school manager play a determining role in comfortable and highly efficient working environment. Also, determining the causes of forced displacement which bear serious negative consequences and taking measures, the effect of school administrators' attitudes and behavior to the process in forced migration (banishment) will shed light to this study