Economical and thermodynamical comparison of the heating systems in Turkiye
Türkiye'de kullanılan ısıtmasistemlerinin ekonomik ve termodinamik analizi
  1. Tez No: 35632
  2. Yazar: SHAHROKH MOSHIRI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Space Heating, Water Heating, Heating Systems, Fuels'' Economy, Energy Economics, Economic Analysis, S c i en c e Code : 625.05.02 IV
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZ türkiye'de kullanılan ısıtma sistemlerinin ekonomik: ve termodinamik analizi MOSHIRI. Shahrokh Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöne ticisi: Doç. Or. Arif ileri Eylül, 1 394, 1 93 say f a. 3u çalışmada, Türkiye'de mevcut veya yapılacak olan binalarda, mahal ısıtması ve sıcak su hazırlanması için kullanılan sistemlerin ekonomisi karşı iastırı Imıştır. Türkiye dört. ısıtma bölgesine bölünmüş ve her bölgede birkaç prototip bina, değişik yakıt ve ısıtma sistemleri seçilmiş ve turn yatırımlar uygun ekonomik analiz metodlar ile degr lenmiştir. Ayrıca, çalışmanın sonunda birkaç“duyarlılık”analizi yapılmıştır. Bu analizlerin esas amacı, hangi koşullarda -istemlerinin ucuzluk sıralamasının değiştiğini veya bir sistemin diğer bir sistem ile hangi şartlarda eşit o iacagını bu I mak 1 1 r. Doğal gazlı sistemler akaryakıtlı sistemlere kıyasla avantajlı İt%-S% daha ucuz.), elektriklisistemlere nazaran ZO%-S0% dah ucuz ve kömürlü sistemlere kıyasla 20%-45ft daha ucuz bulunmuştur. Bina büyüklüğü, sistemlerin ekonomisini etkilemektedir. Isıtma alanı ne kadar büyük ise, daha avantajlı ısıtma sağlanabilir. Bölgesel ısıtma en ucuz, merkezi ikinci ve ferdi ısıtma sistemleri en son ısı rada gelmek tedir. Doğal gazlı sistemlerin ucuzluğu, bu yakıta dönüşüm fikrini akla getirmektedir. Bu çalışmada, bu konuda inceleme yapılmış ve dönüşümlerin genelde karlı o 1 dugu be 1 iri erim iştir. Duyarlılık analizleri, enerji maliyetinin her zaman önem 1 i bir f ak tö r ol dugunu or taya çıka rmak tadı r. Nitekim enerji tüketiminde
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMICAL AND THERMODYNAMICAL COMPARISON OF THE HEATINÖ SYSTEMS IN TÜRKİYE MQSHIRI, Shahrokh M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Arif ileri Sep t embe r, 1 994., 193 pages. In this study, an economic analysis and comparison of various space and water heating system alternatives for planned or existing residences in Türkiye is done. Türkiye has been divided into four essential climatic regions, and in each? region, some prototype buildings and also various heating system alternatives using different fuels have oeen selected and all cost elements are evaluated according to the life cycle cost analysis. Finally a series of sensitivity analyses show at what conditions the economics, of an alternative would become equal to another. It was found that the heating systems using natural gas are the most economical alternatives, i.e 1%- 5% cheaper than fuel oil systems, 30%-50% and 20%-45% cheaper than electrically heated and coal burning systems, respectively. The sise of the heat-ed area is directlyaffecting the economics of a system. Eîy increasing the service sise, more economics can be reached, i.e. district, heating is cheaper than central heating, and central heating is cheaper than individual heating systems. The cheapness of natural gas utilization would bring the idea of conversion of the existing systems to this fuel. This subject has been considered also and the results show that, a conversion to natural gas, would be economical in many cases. Sensitivity analyses show that the most effective cost element is the energy cost of the systems, so that sometimes a slight change in consumption (i.e. increasing 2.i5%-7.79% of consumption for central natural gas), price, or relative escalation (inflation) rates (less than 1% in most cases) can change the situation.