Liberal opposition in Turkish political life in the late Ottoman empire and the role of Prince Sabahattin
Türk siyasal hayatında Osmanlı son dönemi liberal muhalefet ve Prens Sabahattin'in rolü
  1. Tez No: 356322
  2. Yazar: MELİS ERGENEKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Tanzimat Dönemi, Kanun-i Esasi, İkinci Meşrutiyet, Prens Sabahattin, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Adem-i Merkeziyet, Şahsi Teşebbüs, Liberalism, Tanzimat Period, Kanun-i Esasi, The Second Constitution, Prince Sabahattin, Committee of Union and Progress, Decentralisation, Private Enterprise
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
19.yüzyılın ilk yarısından itibaren modernleşme sürecine giren Osmanlı İmparatorluğu'nun reform tarihinin kilometre taşlarını Tanzimat ve Birinci ve İkinci Meşrutiyet Dönemleri oluşturmaktadır. Tanzimat Fermanı, Osmanlılık ülküsünü hakim ideoloji haline getirmiş, sekülerleşme yolunu açmış ve eğitim alanında başlattığı reformlarla eşit vatandaşlık, özgürlük, anayasa kavramlarını idealize edecek olan aydın gençlerin yetişmesine sebep olmuştur. Bu anlamda ilerleyen yıllarda muhalif kimliğiyle ortaya çıkacak Osmanlı aydınlarının entelektüel birikimine katkıda bulunmuş hem de siyasi olarak muhalefetlerinin temel zeminini oluşturmuştur.1876'da Kanun-i Esasi'nin ilanıyla sonuçlanan süreçte işte bu ilk aydın muhalefeti, yani Yeni Osmanlılar, öncü rolü oynamışlardır. 1878'de askıya alınan anayasanın tekrar ilanı adına Jön Türkler tarafından yürütülen mücadele ise 1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilanı ile sonuçlanmıştır. İdeolojik anlamda Yeni Osmanlı'ların halefi sayılan ve II.Abdülhamit'in mutlakiyetçi rejimine karşı mücadele eden Jön Türklerin öncelikli amacı meşrutiyetin yeniden kurulmasıdır. Bu amaca ulaşıldığında ise, hareket içinde önceki yıllarda başlamış olan ayrılıklar iyice ortaya çıkmıştır. Devrimin liderliğini üstlenen İttihat ve Terakki Cemiyeti hakim duruma gelirken, diğer Jön Türk'ler muhalif gruplar oluşturarak, bu sefer İTC despotizmine karşı çıkmaya başlamışlardır. Cemiyete karşı çıkanlar içinde en etkilisi kuşkusuz, muhalefet etmiş olduğu padişahın yeğeni olan Prens Sabahattin'dir. İkinci Meşrutiyet Dönemi'nde İttihatçılara muhalefet eden partilerin en büyük esin kaynağı yine Sabahattin'in fikirleri olmuştur. Bu çalışmanın amacı Türk siyasi literatüründe her zaman siyasi bir kutuplaşmaya konu olan Sabahattin'i tarafsız olarak analiz etmek, muhalefetinin fikri temellerini belirlemek ve savunduğu toplumsal reformların bilimsel dayanakların, uygulanabilirliklerini sorgulamaktır. Sabahattin'in görüşleri çerçevesinde inşa ettiğimiz İttihat ve Terakki karşıtı diğer grup ve partilerin analizi ise dönemin liberal duruşunu tespit etmemize yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The milestone reforms of the Ottoman Empire are the Tanzimat, the First and Second Constitutions. The Tanzimat Charter made Ottomanism the dominant ideology, paved the way for secularisation and led to the cultivation of an illuminated youth idealizing the concepts of equal citizenship, freedom and constitution. Consequently, it both contributed to the intellectual accumulation of the Ottoman intelligentsia and formed the basis of their political opposition. The first intellectual opposition, Young Ottomans, were the pioneers of the process concluding with the declaration of Kanun-i Esasi. Young Turks' struggle for the restoration of the suspended constitution, resulted in the declaration of the Second Constitution in 1908. The main objective of Young Turks fighting against Abdülhamit's absolutism, was the reestablishment of the constitutional monarchy. Once this was achieved, former divisions reappeared within the movement. This time, other Young Turks began to oppose the vanguard of the revolution, the Committee of Union which had now become the dominant and despotic power. The most influential figure among the opponents was undoubtedly, Prince Sabahattin, the sultan's nephew and ardent opponent, who also inspired other CUP opponents. The aim of this study is to analyze Sabahattin, always a subject of political polarization in Turkish political literature, objectively, to determine the intellectual foundations of his opposition and to interrogate the scientific basis and applicability of the social reforms he defended. Other opponent parties discussed in connection with Sabahattin's views has helped us determine the liberal positioning in that period.