Branded entertainment: A strategical approach towards product placement practices in Turkey
Markalaştırılmış eğlence: Türkiye'de ürün yerleştirme çalışmalarına stratejik bir yaklaşım
  1. Tez No: 356323
  2. Yazar: AYŞE SİMİN ERDEMİR TURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN AYKUT ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Medyasında Planlama Stratejileri, Ürün Yerleştirme Stratejileri, Marka Yerleştirme Uygulamaları, Markalaştırılmış Eğlence, Brand Placement in Turkish Media, Media Planning in Turkish Media, Strategical Approaches in Brand Placement, Brand Placement As a Strategical Marketing Technique
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Bu tez ürün yerleştirme uygulamalarının sermaye sahipleri tarafından teorik, pratik ve güdü merkezli yaptırımların kültürün oluşması, algılanması, yayılması ve amaçlanan sosyal tutumların teşekkül etmesi doğrultusunda nasıl stratejik bir şekilde izleyiciye sunulduğunu ortaya koyarak sadece tüketicinin daha iyi bir medya okur yazarı olmasını teşvik etmiyor, aynı zamanda ürün yerleştirmeye dair stratejik yaklaşımlara ışık tutarak sektörün daha etik ve etkili ürün yerleştirme uygulamalarını hayata geçirmesi sürecinde yönlendirme yapabilmeyi amaçlıyor. Tez çalışmasında iki ayrı çalışma yer almaktadır. Çalışma I, teoriği ve derinlemesine mülakat sonuçlarını örneklemlerle harmanlayarak tüketim toplumunun dinamiklerini, yayın içine stratejik bir şekilde yerleştirilecek olan içeriğin teorik ve pratik yansımalarını sebep ve sonuç algoritması doğrultusunda ilişkilendirerek, ürün yerleştirme uygulamalarının sosyal tutumları şekillendirmesindeki yaptırım gücünü ve uygulama sürecindeki stratejik yaklaşımları açıklamayı hedefler. Çalışma I'den elde edilen sonuçlar doğrultusunda ürün yerleştirme yaklaşımının reklamın amacı üzerindeki etkisi önemli bir belirleyici etken olarak görülmüştür. Akabinde, çalışma II için hipotez oluşturulmuştur: ürün yerleştirme uygulamalarına olan yaklaşım reklamın amacını (tercih/satın alma) doğrudan etkilemektedir; yaklaşım ne kadar olumluysa farkındalık ve satın alma yatkınlığı da doğru orantılı bir şekilde artacaktır. Sonuçlar hipotezi desteklemektedir, ayrıyeten ürün yerleştirme uygulamalarının tesirlerine daha açık olan demografik unsurlar konusunda cinsiyet, yaş ve eğitim edilgenlerinin kadınlar, gençler ve düşük eğitim sahipleri olduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation serves not only to explore the motivational, theoretical and practical overtones of product placement practices on a cultural level so as to enlighten and forewarn the reader on the role of culture in securing the status quo but also spotlights how the intended communication effect is established by placement executions carried throughout the Turkish media to guide entrepreneurs, managers, small to large business owners, corporations, firms of small to large scale, media agencies and anyone who is truly interested in the ins and outs as well as the implications and underpinnings concerning product placement practices. Two separate studies are carried out for this dissertation. Study I attempts to create groundwork to complement theoretical and experimental analysis that will draw attention to the interplay of consumer culture by providing theoretical and practical insights elaborating on the strategies it takes for a content to be strategically placed into a given medium. Study I is of particular relevance to create a platform for Turkish brand owners, international and intranational entrepreneurs contemplating about getting involved with product placement practices and for anyone seeking to be informed regarding the theoretical and practical underpinnings of placement practices on a cultural level. Derived on the basis of findings suggested by Study I, the relevant hypothesis is formulated for Study II proposing that attitude toward product placement practices exerts considerable impact on advertising effect; the higher the attitude, the higher the awareness and intention of buying will be. The findings reveal that there is a direct correlation between advertising effect and the tested dependent variables. Accordingly, the female gender, the young as well as the less educated are more prone to impact directed by placement practices embedded within branded entertainment.