The Effect of surface activtion in polymer matrix carbon fiber interactions
Karbon elyaf-polimer matris etkileşimlerine yüzey aktivasyonunun etkisi
  1. Tez No: 35636
  2. Yazar: ALİ RIZA AKBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon Elyaf, Kompozit Malzeme, Yüzey Enerjisi, Arayüzey, Temas Açısı, Tek Lif Çekme Deneyi, Çekmeye Karşı-Sıyrılma Mukavemeti, Carbon Fiber, Composite, Surface Energy, Interface, Contact Angle, Adhesion, Pull-out Test, ILSS
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz KARBON ELYAF-POLİMER MATRİS ETKİLEŞİMLERİNE YÜZEY AKTİVASYONUNUN ETKİSİ AKBAY, Ali Rıza Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Haziran, 1994, 64 sayfa. Karbon elyaf takviyeli kompozit malzemelerin uygulamasında karşılaşılan sorunlar, elyaf ile bağlayıcı reçineler arasında yeterince kuvvetli bir bağ ve yapışma meydana getirilememesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorunların önüne geçmek ve üstün özellikleri olan kompozit malzeme üretmek için, öncelikle elyaf yüzey enerjisini ve yapışkanlık özelliğini, yüzeyi yükseltgeyerek artırmak yoluna gidilmiştir. Bu işlemlerin sonucunda elde edilen yüzeyi işlenmiş ve işlenmemiş karbon elyafın temas açısı ölçümleri yapılarak, Lifshitz-van der Waals, yüzey asidite ve yüzey alkalinite değerleri cinsinden yüzey enerjileri tayin edilmiştir. Aynı ölçümler ve hesaplar PS ve PMMA için de yapılıp, bu reçinelerin de yüzey enerjileri tayin edilmiştir. Tayin edilen yüzey enerjilerinden faydalanarak, muhtelif elyaf-reçine çiftlerinin yapışma gücü değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca, bu işlemlerin karbon elyaf ilebağlayıcılar arasındaki etkileşimi görmek için, bir ucu reçineye daldırılmış tek lif numuneleri hazırlanıp, tek lif çekme deneyleri ile, çekmeye karşı sıyrılma mukavemetleri tayin edilmiştir. Bu değerler karşılaştırıldığında karbon elyaf yüzeyinin yapışma özelliğinin yükseldiği tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SURFACE ACTIVATION IN POLYMER MATRIX- CARBON FIBER INTERACTIONS AKBAY, Ali Rıza M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Erdal BAYRAMLI June, 1994, 64 pages Most of the problems occurring in the applications of carbon fiber reinforced composites arise from the insufficient adhesion between carbon fibers and polymer matrices. To overcome this difficulty and to manufacture good quality composite materials, the carbon fibers were oxidized to increase their surface energy, thereby promoting adhesion. The contact angles of these treated and untreated carbon fibers have been measured and their surface energies determined in terms of Lifshitz-van der Waals, surface acidity and surface basicity components. Same measurements and computations were also performed on PS and PMMA, and their surface energies were determined. The adhesive strengths of carbon fiber-matrix resin combinations were extracted by using the surface energies of both constituents. Furthermore, the effects of these treatments on the interactions between the components mcomposites were tested by performing single fiber pull-out tests. It is concluded that the adhesive nature of the carbon fibers are greatly improved with the techniques used in this study.