Optimization of lser beam weelding of un and high alloyed steel sheets
Alaşımsız ve yüksek alaşımlı çelik levhaların laser ışını kaynağının optimizasyonu
  1. Tez No: 35635
  2. Yazar: CANER BATIGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laser Işını Kaynağı, Parametre Optimizasyonu, Mekanik Testler, Metalograflk Muayene, Laser Beam Welding, Parameter Optimization, Mechanical Testing Metallographical Examination
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ ALAŞIMSIZ VE YÜKSEK ALAŞIMLI ÇELÎK LEVHALARIN LASER IŞINI KAYNA?ININ OPTÎMİZASYONU BATIGÜN, Caner Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay ANKARA Nisan, 1994, 118 sayfa. Bu çalışmada derin çekilebilir St 12.03 ve St 14.03 alaşımsız ince çelik levhalar ile yüksek alaşımlı östenitik X 5 CrNi 18 9 ve ferritik X 6 CrNb 17 çelik levhalarının laser ışını kaynağında uygulanabilecek optimum parametreler araştırılmıştır. Çalışma sırasında setler halinde hazırlanmış numuneler 6 kW gücünde bir CO2 laseri kullanılarak kaynaklanmıştır. Deneylerde laser işim gücü, kaynaklama hızı, proses gazı debisi ve kaynak ağzı hazırlığı parametreleri sistematik olarak değiştirilmiştir. Kaynaktan sonra numuneler gözle muayenenin yaraşıra hazırlanan kesitlerle mikroyapı analizi ve mikro sertlik testine tabi tutularak değiştirilen parametrelerin kaynak dikişinin kalitesi üzerindeki etkileri saptanmıştır. Ayrıca alaşımsız çelik levhalardaki kaynak dikişlerinin mekanik özellikleri çekme ve derin çekme testleriyle belirlenmiştir. Bütün bulgular göz önünde bulundurularak aşağıdaki önemli sonuçlara varılmıştır: a) 1 mm kalınlığındaki St 12.03 çelik levhalarda özellikleri en iyi olan kaynak dikişi P = 4.0 kW; v = 9.0 m/dak; vg = 7.0 lt/dak Argon parametreleri ile elde edilmektedir. b) ÛÜ5 mm kalınlığındaki St 14.03 çelik levhalarda özellikleri en iyi olan kaynak dikişi P = 3.5 kW; v = 8.2 m/dak; vg = 10.0 lt/dak Argon parametreleri ile elde edilmektedir.c) X 5 CrNi 18 9 çelikleri geniş bir parametre aralığında kaynaklanabiîmektedir. d) X 6 CrNb 17 çelikleri kaynak dikişinde meydana iri taneler nedeniyle kaynak sonrası bir mekanik işlem için uygun değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF LASER BEAM WELDING OF UN AND HIGH ALLOYED STEEL SHEETS BATIGÜN, Carter M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay ANKARA April, 1994, 118 pages. In this study optimum parameters in the laser beam welding of non alloyed deep drawing fine steel sheets St 12.03 and St 14.03 and high alloyed austenitic X 5 CrNi 18 9 and ferritic X 6 CrNb 17 fine steel sheets were examined. In the study, sets of specimens were welded with a 6 kW CQ? laser. Laser beam power, welding speed, process gas flow rate and the weld groove shape were changed systematically in the experiments. Besides visual inspection on the specimens, microstructure analysis and the microhardness tests were performed to determine the effects of changing parameters on the quality of the weld seam. Furthermore, the mechanical behavior of the weld seams in non alloyed steels was determined by the tensile and the deep drawing tests. Following important points can be concluded after the consideration of all of the results: a) For St 12.03, 1.0 mm thick plates, optimum welding parameters are: P = 4.0 kW; v = 9.0 m/min; Vg = 7n lt/min Argon flow rate. b) For St 14.03, 0.85 mm thick plates, optimum welding parameters are: P = 35 kW; v = 8.2 m/min; Vg = 10.0 lt/min Argon flow rate. c) X 5 CrNi 189 type steels are good weldable over a wide range. md) X 6 CrNb 17 type steels have an unsuitable seam microstructure with large grain sizes for the post deformation of the seam.