Seismic design of buried pipelines
Gömülü boruhatlarının sismik tasarımı
  1. Tez No: 35637
  2. Yazar: TUĞRUL ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. SELÇUK YAHŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik Tasarım, Deprem, Boruhatları, Elastik Zemine Oturan Kirişler, Boru hatlarındaki Gerilmeler, Sismik Dalga Yayılması, Seismic Design, Earthquake, Pipelines, Beams on Elastic Foundations, Stresses in Pipelines, Seismic Wave Propagation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Öz GÖMÜLÜ BORUHATLARININ SİSMİK TASARIMI ERTU?RUL, Tuğrul Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Selçuk YAHŞİ Ağustos, 1994, 70 sahife Bu çalışmada gömülü boruhatlanmn sismik tasarımı gerçekleştirilmiş, ve borudaki eksenel ve eğilme gerilimleri incelenmiştir. Borudaki eksenel gerilim, sürtünmesel germim ve toprak geriniminin birbirine eşit olduğu belirli bir noktadaki değerlerinden yararlanılarak bulunmuştur. Eğilme geriliminin analizi için elastik zemine oturan kiriş yaklaşımı kullanılmıştır. Boru, kiriş altındaki toprak ise elastik zemin olarak modellenmiştir. Bu prosedür izlenerek değişik şiddetlerdeki depremlerden dolayı oluşan eksenel ve eğilme gerilimleri bulunmuş ve kullanılan parametrelerin etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC DESIGN OF BURIED PIPELINES ERTU?RUL, Tuğrul M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Selçuk YAHŞİ June, 1994, 70 pages In this study, seismic design of buried pipelines is performed, and axial and bending stresses in the pipe are analysed. Axial stresses in the pipe are found by utilizing the frictional strain and soil strain at a specific point where these strains are equal to each other. Beam on elastic foundation approach is used for the analysis of bending stresses. The pipe is modelled as a beam and the soil underneath is modelled as an elastic foundation. Following this procedure axial and bending stresses in pipelines due to earthquakes of different magnitudes are found and the effects of various parameters are examined.