2155 numaralı Safranbolu Şer'iyye sicili (Transkripsiyon ve Değerlendirme)
The number of 2155 Shar'iyya registration book (Transcription and Evaluation)
- Tez No: 356365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KARACAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer?iye sicilleri, Safranbolu(Zağferanbolu), Kadı, Mahkeme, Shar'iyyah Registration Book, Safranbolu (Zağferanbolu), Qadi, Court
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu çalışmamızda defterin tutulduğu tarihte idari olarak Kastamonu vilayetine bağlı Zağferanbolu olarak bilinen Safranbolu kazasının Şer'iyye defterlerinden 2155 numaralı defterini inceledik. Bu defter Hicri 1320-1321-1322 yıllarına aittir. 23 Şevval 1320 ile 10 Cemaziyyel-Evvel 1322 tarihleri arasında yazılan belgeleri kapsamaktadır. Miladi olarak 1903 ve 1904 yıllarına karşılık gelmektedir. Bu defterde 176 olay bulunmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde Safranbolu tarihine dair kısa bilgiler verilmiş, ikinci bölümünde Osmanlı devletinde hukuk sistemi ele alınmış, üçüncü bölümünde ise şer?iye sicilleri ve mahkemede görev yapanlar hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. Çalışmamızın beşinci bölümünü ise 2155 numaralı defterin Transkripsiyonu ve bu defter üzerine yapılan değerlendirmeler oluşturmaktadır. Defterin orijinal bir fihristi bulunmakla birlikte belgenin içeriğinin daha iyi anlaşılması için transkripsiyon öncesinde her belgenin kısa bir özeti yapılmıştır. Sicilde geçen nahiye, köy ve mahallelere ve kullanılan isimlere ait birer liste hazırlanmış, kamu görevlilerinin isimleri çıkartılmış, belgeler konularına göre tasnif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the number 2155 Shar'iyyah Registration Book of the district of Safranbolu which is known as Zağferanbolu where was administratively the part of the province of Kastamonu at the time when the Shariyya was written down. The Registration Book belongs to the Hijri years 1320-1321-1322. It contains he documents which were written the dates 23 Shawwal 1320 and 10 Cemaziyyel-Awwal 1322. Responding to the Gregorian calendars, the years between 1903 and 1904. There are 176 events in this Registration Book. In the first part of our study, it is given some brief information about the history of Safranbolu. In the second part, the legal system of Ottoman Empire is considered, also in the third part of Shar'iyyah Registration Book; ıt was explained something about the employees of the court. In the fourth part of the study, the book contains transcription of the register and some assessments which were made about them. Whereas there original index of the register, each document was summarized before the transcription to be understood better for the content of the book. Lists were prepared belonging to the names used for the township, villages and neighborhoods, which were taken part in the register. Public officials names were excluded and according to their topics.