Takvimlerin toplumsal işlevleri: Saatli Maarif Takvimi örneği
  1. Tez No: 356366
  2. Yazar: AYŞEGÜL ŞENKARDEŞLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADEM SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Society, Socialization, Calendar, Social Structure, Saatli Maarif Takvimi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Televizyonun, internetin ve buna benzer teknolojilerin henüz toplumsal hayatta geniş bir yer işgal etmediği dönemlerde insanların gündelik bilgilerinin oluşmasında, dünya ile belli bir bütünselliğin sağlanması ve sohbet alanlarının oluşmasında takvimler önemli bir yer tutmaktaydı. Takvimler bu bağlamda bilgi sağlama fonksiyonlarının yanı sıra insanları sosyalleştirme fonksiyonunu da üstlenmiştir. Sosyalleşme (toplumsallaşma) ile takvimler ve sosyalleşme konuları ayrı ayrı ayrıntılı şekilde ele alınmasını izleyen ilk iki bölümden sonra " üçüncü bölümde Saatli Maarif Takvimi örneğinde gündelik hayatın sosyalleşmesi işlenmiştir. Çalışmada takvimlerin ve takvim kullanımın toplumların sosyalleşme süreçlerinin başlamasında devam etmesinde ve yaşamış oldukları kültürleri gelecek kuşaklara aktarılmasında vazgeçilmez unsurlar arasında olduğu belirlenmiştir Anahtar Kelimeler; 1. Toplum 2. Sosyalleşme 3. Takvim 4. Toplumsal Yapı 5. Saatli Maarif Takvimi
Özet (Çeviri)
When the time that television internet and other similar tecnologies does not occupy a wide range in social life, for the formation of daily information , providing a certain wholeness and for the formation of daily conversation ; calender had been accupied an important place.Calendars, concordantly had been assumed the roles of providing information and socialization. After socialization with calendar and the subject of socialization have been discussed lenghtly in the first two chapter, In the third chapter ; with the samples of?saatli maarif calendar? everyday life have been processed. In this study, calendar and usage of it have specified the one of indispensible element for the the initiation and continuation of the cultures lived , and the transfer to the next generations.