2113 nolu Safranbolu Şer'iyye sicilinin transkripsiyonu
The translation of Safranbolu Sharia records numbered 2113
  1. Tez No: 356375
  2. Yazar: ERKAN ÖZÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: ġer'iyye sicilleri, Safranbolu, mülk alım-satımı, dava, kaza, vergi, azl ve tayin, Sharia Records (Ottoman Sharia Court Records), Safranbolu, property purchase and sale, law suit, district, taxes, impeachment and appointmen
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Şer`iyye sicilleri, muhteviyat olarak hayli kapsamlı olup Osmanlı Devleti?nin hem mahkeme kayıtlarının hem de merkezin taşra ile yapmış olduğu her türlü yazışma nüshalarının kaydının tutulduğu defterlerdir. Tezimizin konusunu ihtiva eden 2113 Nolu Safranbolu Şer`iyye Sicili Transkripsiyonu H.1218-1222/M.1803-1807 yıllarına ait olup buranın yerel tarihine hayli önemli bilgiler sunmaktadır. Fermân ve buyuruldu sûretleri, ekmek ve et narhı, kasaplık yapma izni, ev satışı, arsa ve dükkân satışı, mülk alım-satımı, miras taksimi, miras davası, bir zimmînin terekesi, boşanma davası, darp davası, safran hırsızlığı, koğuculuk davası, nâmus ve katl davası, gasp ve katl olayı, nâmus ve hırsızlık davası, yağma ve gasp olayı ve bunların araştırılması, haksız kazanç ve zenginlik davası, tarla ihlâli, eşkıya takibi ve âsîlerin dağıtılmasını bahsetmekle birlikte kazalarda yapılan harcamalar, kazalardan alınan vergiler, askerî ihtiyaçlar ve bunun giderilmesi için gönderilen emirler, kazalarda bulunan memurların azli, yeni tayinler ve kendilerine yapılan harcamalar başlıca mevzusu geçen hususlardır.
Özet (Çeviri)
Sharia Records, Ottoman Sharia Court Records, are extensive in content and are books where both the court records of the Ottoman Empire and a copy of each correspondence that the center had with the provinces are kept. The Translation of Safranbolu Sharia Records Numbered 2113, which constitutes the subject of our thesis, belongs to the years 1803-1807 (1218-1222 in the Islamic Calendar) and provides extremely important information about the local history of the area. Common subjects of these records include copies of firmans (imperial edicts) and orders, officially fixed prices for bread and meat, permission to work as a butcher, house sale, shop and land sale, property purchase and sale, partition of inheritance, law cases of inheritance, inheritance of a non-muslim subject, divorce suit, battery lawsuit, saffron theft, gossip lawsuit, honor killing lawsuits, seizure and killing case, honor and theft case, looting and seizure cases and their investigation, cases of unearned gains and unjust enrichment, trespassing of others? lands, chasing and dispersal of brigands, expenses spent in districts, taxes collected from districts, orders sent for meeting military needs, impeachment and new appointments of civil servants employed in districts and expenses spent on them.