Ağızdan ağıza iletişimin tüketici satın alma karar sürecine etkisi: Karabük ili örneği
The word of the mouth of communication and its effect on consumers' decision-making: The case of Karabuk
- Tez No: 356387
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇAĞLAR ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza İletişim, Satın Alma Karar Süreci, Kadın Tüketiciler, Karabük, Word of Mouth Communication, The Decision–Making Process, Female Consumers, Karabuk
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada tüketici davranışları ve tüketici davranışlarının şekillenmesinde etkisi olan ağızdan ağıza iletişim ele alınmıştır. Ağızdan ağıza iletişim yoluyla tüketicilerin memnun kaldıkları ürün ya da hizmeti genellikle diğer tüketicilerle paylaşma ihtiyacı hissettikleri bilinmektedir. Çalışma teorik ve uygulama şeklinde iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda çalışmanın ilk iki bölümü yer almaktadır. Bu bölümler; iletişim kavramı, ağızdan ağıza iletişim kavramı ve tüketici davranışları şeklinde sıralanabilir. İkinci kısımda ise, çalışmanın üçüncü bölümü olarak kadın tüketicilere ağızdan ağıza iletişimin tüketici satın alma karar sürecine etkisi ile ilgili yapılan anket çalışması ve sonuçları yer almaktadır. Anket, Karabük ilinde yaşayan kadın tüketicilere uygulanmıştır. Bu çalışma, ağızdan ağıza iletişim kavramını ve tüketici satın alma karar sürecine etkisini teorik olarak açıklamakta ve kadın tüketicilerin ağızdan ağıza iletişim yoluyla satın alma karar sürecine etkilerinin incelenmesi ve karşılaştırılmasının sonuçlarını analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, consumer behaviour and word of the mouth communication, which has effects on the shaping the consumer behaviour is discussed. It has been known that consumers need to share the products and services, which they are pleased with, through word of mouth communication.The study consists of two parts whose names are theoretical and practice. In the part of theoretical, the first two parts of the study has been included. These sections are the concept of communication, the concept of the word of mouth communication and consumer behaviours. In the second part, as the third part of the study, the study includes survey study that has been made on female consumers about the effects of the word of the mouth communication on decision-making process and its result. The survey has been made on female consumers living in Karabük. This study explains theoretically the concept of the word of the mouth communication and its effects on the consumers'decision-making process, and analyzes the research about female consumers and their decision-making through the word of mouth communication, and it compares it with the results.