Kültür turizmi açısından köylere hizmet götürme birliği faaliyetleri: Safranbolu örneği
The activities of union of village delivery service in terms of culture tourism: Safranbolu example
- Tez No: 356391
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT AŞGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Turizm, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Kültürel Miras, Safranbolu, Culture, Tourism, Union of Village Delivery Service, Cultural Heritage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Turistler seyahatleri sırasında sadece deniz, kum ve güneşi tercih etmeyip, farklı özel ilgi alanlarına da yönelmeyi tercih etmektedirler. İş amaçlı yapılan ziyaretler, arkadaş veya akraba ziyaretleri, alışveriş, spor, festival, özel olaylar, sanat gibi etkenlerin yanında kültür de insanların turizme katılma nedenleri arasında önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle son yıllarda kültür faktörü, kişilerin önemli bir seyahat etme nedeni olmaktadır. Bu çalışmada turistik bir ürün olarak kültür turizmi ele alınmış ve Safranbolu'da KHGB'nin kültür turizmine yönelik yaptığı faaliyetler ve sonuçları incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda tasarlanan çalışmanın birinci bölümünde, araştırmanın problemi, amacı ve önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde,“kültür ve turizm”konusuna değinilmiştir. Üçüncü bölümde Mahalli İdare Birlikleri, KHGB ve Safranbolu KHGB hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise bir kültür şehri olan Safranbolu, geçmişinden günümüze ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve kentin turizm olgusu içinde sahip olduğu doğal ve kültürel mirasları anlatılmıştır. Beşinci bölümde kültürel kalkınmada birliklerin rolü, altıncı bölümde ise birliğin Safranbolu'da kültür turizmine yönelik yapmış olduğu faaliyetler ile Avrupa ve Dünya'da yerel yönetimlerin kültür turizmindeki rolü anlatılmıştır. Çalışma, yazılı kaynak taraması ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan görüşmeler sonucu oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourists not only prefer seaside regions during their holidays, but also they focus on different options. In addition to business visits, friends and family visits, visits for shopping, sports, festival, special events and artistic purposes, culture also plays an important role for touristic activities of people. Especially, cultural activities have become important factors in order for the people to travel. In this study, cultural tourism is discussed as a touristic product and the activities of Union of Village Delivery Service in Safranbolu regarding the cultural tourism and the results thereof are analyzed. In the first section of the study designed with regard to said object, the problem, object and importance of the research are emphasized. The subjects“culture and tourism”are focused in the second section of the study. In the third section, Local Administrative Unions, Unions of Village Delivery Services and Safranbolu Union of Village Delivery Services are discussed. In the fourth section, however, Safranbolu, a city of culture, is focused in a detailed manner from past to the present day and natural and cultural heritages of the city within the phenomenon of culture are explained. In the fifth section, the role of the unions in terms of cultural development is explained, and finally, in the sixth section, the activities of the Union in Safranbolu in terms of cultural tourism and the role of local administrations in culture tourism in Europe and in the world are presented. The study is conducted in accordance with the written literature review and the interviews made with the related state institutions and organizations.