Sağlık Bakanlığı istihdam çeşitliliğinin Karabük ilindeki sağlık çalışanlarının motivasyonuna etkisi
Ministry of Health of the city of Karabük diversity employment impact ofhealth care personnel motivation
- Tez No: 356392
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT AŞGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Bakanlığı, sağlık personeli, istihdam, istihdam çeşitliliği, motivasyon, Ministry of Health, healthcare, employment of medical personnel, employment diversity, motivation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dünyada ve Türkiye'de 1980'li yıllardan itibaren uygulanan Yeni Kamu Yönetimi anlayışının sağlık personeli istihdam türleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışma yapılırken birinci bölümde istihdam kavramı, sağlık insangücü, planlaması ve eğitimi ile sağlık personeli istihdam türleri incelenmiştir. Yine çalışmanın birinci bölümünde Yeni Kamu Yönetimi anlayışı ve istihdama etkisinin üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise çalışan motivasyonu ve performansa etkisi üzerinde durulmuştur. Hayatımızın vazgeçilmez unsuru olan sağlığı sunan personelinin motivasyonu, vermiş olduğu hizmete ve performansına etki etmektedir. Sağlık personelinin motivasyonu ile performansı doğru orantılıdır. Motivasyondaki artış ve azalış, sağlık personelinin performansına da yansımaktadır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde 1980 sonrası uygulanan sağlık politikalarının, personel istihdam modeline etkisi üzerine durulmuştur. Sağlık personelinin istihdam çeşitliliğinin motivasyonlarına etkisine yönelik hazırlanan anket formu Karabük ilindeki Sağlık Bakanlığı personeliyle yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Toplanan veriler, çalışmanın ileri sürdüğü hipotezle karşılaştırılarak sonuçlara ulaşılmıştır. Kamu sağlık sektöründeki istihdam çeşitliliğinin, sağlık personelinin motivasyonu üzerindeki etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, in Turkey and in the world from the 1980s applied concept of New Public Management investigated the effects on the medical personnel employment types. While the first part of this study the concept of employment, medical manpower, planning and training of medical staff examined the types of employment. Again, the first part of the study focuses on the impact of New Public Management approach and employment. In the second part of the study focuses on the impact of employee motivation and performance. The motivation of medical personnel providing an essential fact of our lives and affect the performance of the service has to be provide. The motivation of health personnel is directly proportional to performance of them. Motivation increase or decrease also reflected in the performance of medical personnel. The third and final part of the study focused on the medical policies, which has been applied after the 1980s, impact on employment of staff model. Questionnaire prepared for the impact of the diversity of employment motivation of medical personnel in the province of Karabük Ministry of Health staff has conducted face to face interviews. The data has been collected from the study hypothesis put forward by comparing the results have obtained. The diversity of employment in the public health sector, health care professionals has tried to determine their effects on motivation.