Stratejik pazarlama açısından ülke menşei imajı ile marka imajı arasındaki ilişki ve bir uygulama
The relationship between country of origin image and brand image from a strategic marketing perspective and an application
  1. Tez No: 356423
  2. Yazar: GİZEM HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PİRTİNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Brand Ġmage, Country of Origin Ġmage
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde iletişim araçları ve internetin yaygınlaşmasıyla, dünya pazarlarında değişim ve gelişmeler yaşanmaktadır. Yaşanan bu gelişmeler sonucunda, pazarlar arasındaki keskin farklılıklar da azalmaya başlamıştır. Teknolojinin gelişimiyle, tüketicinin markalar hakkında bilgi edinmesi hızlı ve kolay hale gelmiştir. Bu değişimin farkında olan işletmeler, hem tüketicide hem de pazarda fark yaratmak için, bir marka algısı oluşturmanın gerekliliğinin önemini kavramışlardır. Eş zamanlı olarak, küreselleşen pazarda, tüketici satın alma davranışından önce kültürel değerler gibi pek çok faktörü ele almaya başlamıştır. Bu noktadan hareketle bu çalışmada tüketicilerin ülke menşei imajı algıları ile marka imajı algıları ilişkinin olup olmadığı incelenmiştir. Çalışma modeli çerçevesinde Keller (1993) tarafından geliştirilen marka imajı ölçeği kullanılarak Samsung markasının marka imajı algısı ve Parameswaran ve Pisharodi (1994) tarafından geliştirilen ülke menşei imajı ölçeği ile Güney Kore ülkesinin ülke menşei olarak imaj algısı incelenerek aralarındaki ilişki ortaya konmuştur. Marka imajı ve ülke menşei imajının demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı, Anova ve t-testi analizleri ile ölçülmüştür. Korelasyon analizi ile tüketicilerin marka imajı algıları ve ülke menşei imajı algıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu, regresyon analizi ile de bu ilişkinin zayıf ve pozitif olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Ülke MenĢei, Ülke MenĢei Ġmajı, Etnosentrizm.
Özet (Çeviri)
With the spreading of communication and internet, changes and developments are taking place in the world markets. As a result of these developments, the sharp differences between markets are begining to decline. With the developing of technology, consumer can have information about brands easily and rapidly. The businesses which are aware of this change, to make difference for both consumer and market, have grasped the importance of the need creating a brand perception. At the same time, consumer have started to deal very much factors like that cultural values before buying behaviour. Starting from this point,in this study, it is studied that if there is a relationship between the consumers' brand image perception and country of origin image or not. Within the scope of study model, the brand image perception of Samsung brand ismeasured by brand image scale which is developed by Keller (1993). At the same time the country of origin image of South Korea country is measured by country of origin image scale which is developed by Parameswaran and Pisharodi (1994). After analysing scales, the relationship which is between them is presented. The variation of the brand image and country of origin image according to the demographic attitudes is evaluated by the Anova and t-test analysis. Significant relationship between consumers' brand image perceptions and their country of origin image perceptions was seen by correlation analysis. At the same time the result of regression analysis showed that the relationship which is between consumers' brand image perceptions and their country of origin image perceptions was weak and positive.