Moda ve dindarlık
Fashion and religiosity
  1. Tez No: 356422
  2. Yazar: AHMET SEFİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Sekülerleşme, Seküler, Modernite, Conservatism, Secularization, Secular, Modernity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türkiye'de 1990'lardan itibaren dini yaşantıda önemli değişimler gözlenmektedir. Muhafazakar kesim moderniteye sırt çevirmeden, otantik değerleri tekrar gözden geçirmek suretiyle yeni ve modern bir tavır benimsemektedir. Hiç şüphesiz bunun en temel sebebi dini olanla modern olan arasında kalarak psikolojik çatışmalar yaşaması ve bu çatışmalardan kurtulmak istemesidir. Modern kapitalist ekonomiyi ve modayı dini bir çatı altında toplayarak adeta kendi modernitesini kendisi yapmıştır. Bunu yaparken de bir dönem modern seküler olanı ciddi eleştirilere tabi tutan yeni nesil muhafakarlık, seküler öteki gibi tüketmeyi ve toplumsal görünüm bakımdan da onun gibi olmayı ihmal etmemektedir. Bu çerçevede yapılan gözlemler bize muhafakarların dünyevileştiğini ve bunun da periyodik bir sekülerleşmeyi beraberinde getireceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
We have been observing a significant shift taking place in religious life in Turkey since the 1990s .Conservatie people uncritically seemed to have revise authentic values adopted by modern velues. Undouptedly, pious has had to choose a life among the religious and modern lifes that gave them a hard psychological time, resulting in a psychological conflivt. They almost made their own modernity itself, gathering modern capitalist economy and fashion under one roof. While doing this, despite criticism of secular life, they do not neglect to be like secular others as they consume and social view of care. In this context, the observations have showed that, pious people have a secular aim slop and it also brought periodic secularization.