Optimal management of Erzin plain aquifer system Hatay-Turkey
Erzin ovası akifer sisteminin optimum işletimi Hatay-Türkiye
  1. Tez No: 35645
  2. Yazar: KHOSROW HALLAJİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erzin, Tepki Fonksiyonu, Akif er Değiş-Tokuş Eğrileri, Yer altı suyu, Benzeşim, Optimizasyon, Erzin, Response Function, Aquifer, Trade-off Curves, Groundwater, Simulation, Optimization
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Son yirmi yılda, Türkiye'nin güney kıyısında yer alan bir akiferde hızla artan tarımsal ve şehir suyu çekimi, akifere muhtemel tuzlu su girişimine sebep olmaktadır. Sistem geliştirilmesi ve işletimi üzerine kurulan amaç ve kısıtlamalara uygun olarak optimum pompaj programının belirlenmesi için yedi adet yer altı suyu işletim modeli kurulmuştur. Bu şekilde bir programın belirlenebilmesi için, akifer sisteminin hidrolik tepkisini gösteren kararlı ve kararsız sonlu elemanlar benzeşim modelleri tepki-fonksiyon yaklaşımı kullanılarak doğrusal ve ikinci dereceden optimizasyon modellerine bağlanmıştır. 94 kuyu için sistemin tepki denklemlerini, talep gereksinimini, tuzlu su girişimi kontrol lokasyonlarındaki ve pompaj sınırları ile ilgili kısıtlamalar dikkate alarak tarımsal su çekimini arttıran düşümler ve pompaj maliyetlerini azaltan üç değişik işletim amacı altında optimum pompaj programıbelirlenmiştir. Sonuçlar optimum miktarının pompaj maliyetlerinin alan boyunca olan düşüm ve tuzlu suyun hapsedilmesi ile ilişkilerini gösteren değiş-tokuş eğrileri seklinde gösterilmiştir. Optimum pompaj programları, kullanılan amaç fonksiyonuna göre, farklılık gösterir. En iyi geliştirme ve işletim modelinin az verimli kuyulardaki lokal talebin, en verimli kuyulardan çekilen fazla suyun yüzeyden taşınması ile karşılanmasını öneren model olduğu görülmektedir. Ancak, bu durumun suyun taşınma maliyetine karşıt değiş tokuş yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Rapid development due to agricultural and urban water withdrawals during the past two decades in an aquifer located in southern coast of Turkey, causes a probable saltwater intrusion into this aquifer. Seven groundwater management models were constructed to determine the optimal pumpage policies in accordance with the objectives and constraints placed upon system development and operation. To enable determination of such a policy, steady-state and transient finite element simulation models, representing the hydraulic response of the aquifer system, are linked to linear and quadratic optimization models using response function approach. Optimal pumpage policies were determined for 94 wells under three management objectives that maximized agricultural water withdrawals and minimized drawdowns and pumpage costs, subject to constraints related to the system's response illequations, demand requirements, drawdown limitations in saltwater intrusion control locations and pumping wells, and discharge bounds. The results are shown in the form of trade-off curves relating optimal pumpage rates and pumping costs to basin-wide drawdowns and saltwater containment. Modeling results indicate that significant increases in total aquifer yield are possible with controlled drawdowns so that infringement of saltwater is prevented. Optimal pumping schedules differed, depending upon the type of objective function employed. The best development and operating policy appears to be the one in which the excess water pumped from the most productive wells is transported overland to meet local demands at less productive wells. However, this has to be traded off against the cost of water conveyance facilities that may be required.