Sustainability and tourism development a myth or a reality
Sürdürülebilirlik ve turizm gelişmesi mit yada gerçek
- Tez No: 35646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Şehircilik ve Bölge Planlama, Tourism, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sustainability, Sustainable Tourism, Tourism Development, Tourism Planning
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Son yıllarda yapılan akademik çalışmalar, turizm talebinin çevre kalitesi yüksek alanlara doğru kaydığını göstermişlerdir. Buna karşılık turistik bölgelerdeki son gelişmeler çevre kalitesinin düşüşüne ve ekonomik, sosyal faydanın azalmasına neden olmuştur. Turizm sektöründeki yeni eğilimleri yönlendiren bu gelişmeler, dünyada çevre sorunlarına karşı duyarlılığın arttığı bir dönemde olmuştur. Bu gelişmeler“çevre değerlerinin korunması”ile“kalkınma”kriterleri arasında denge kuran yeni bir yaklaşım gerektirmiştir. Bu yönde bilim alanında geliştirilen“sürdürülebilirlik”kavramı akademik alandaki tartışmaların yanı sıra ülke politikalarına da yansımıştır. Bu çalışmanın temel amacı“sürdürülebilirlik”kavramının turizm alanındaki gerçek gelişmelere ne düzeyde yansıdığının araştırılması ve bu yolla Türkiye'de turizm planlamasında ve politikalarında“Sürdürülebilir Turizm”e erişmek için bir temel oluşturmaktır. Bu yönde iki aşamalı bir yöntem izlenmiştir. Birinci aşamada,çeşitli ülkelerin turizm gelişmeleri, değişik sunum şekillerine göre karşılaştırmalı zaman serisi analizi içinde incelenmiştir. Bunu yaparken yeni turizm çeşitlerinin ve özellikle“yumuşak turizm”diye adlandırılan turizm gelişmelerinin, çevreyle daha uyum içinde olduğu varsayılmıştır. Bunun sonucunda turizm arzını bu yönde çeşitlendiren ülkeler belirlenmiştir. İkinci aşamada sürdürülebilir turizme yönelik politikaların, turizm gelişmesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla ilk aşamada belirlenen ülkelerin turizm politikaları“sürdürülebilirlik”kavramı ile birlikte değerlendirilmiştir. Ülkelerin politikalarının gerçek gelişme üzerindeki etkileri, değişik turizm gelişmeleri ve çevre problemleriyle ilişkilendirilerek kapsanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler. Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Gelişmesi, Turizm Planlaması Bilim Dalı Sayısal Kodu: 601.06.01 vı
Özet (Çeviri)
The recent studies show that there is an increasing awareness of environmental quality on tourism destinations. The recent development of tourism accelerated the degradation of environment and decreased economic and social benefit. The new trends in tourism are due to the increasing awareness to environmental problems throughout the world. This brings the concept of“sustainability”as defined the compromise between the environmental values and development as a new approach in tourism planning. The concept of“sustainability”is now at the political debate. The main aim of this study is to test the effects of the“sustainability”concept on the actual tourism development. The main task of this thesis is to prepare a basis for new planning policies to achieve“sustainable tourism ”in Türkiye. In order to see that whether sustainable tourism stays at the conceptual level or it is reflected on actual development, a methodology which is based on two stages is mformulated. At the first stage, the growth in different types tourism development as diversifed tourism supply is defined by a comparative time series analysis. In this analysis, the new modes of tourism, especially soft-tourism is assumed as less harmful to environment. In the second stage, the aim is to evaluate the tourism policies of the countries who has experience on new and diversified tourism development are evaluated. The concept of“sustainable tourism”became the basis of discussion in the policies of these countries on the comparative basis. The level of impact of tourism policies on the actual tourism development and their environmental problems created by rapid tourism development are other issues covered in this study.