Metin ve icra bağlamında İstanbul türkülerinin incelenmesi
The research of Turkish folk of İstanbul in context of text and execution
  1. Tez No: 356472
  2. Yazar: MELİHA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Kültür, Türkü, Istanbul, Culture, Folk Song
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
Dünyanın en eski şehirlerinden olan İstanbul'un, sözlü kültür içerisinde önemli yere sahip olan türküleri, ilk kez bu kadar geniş çerçevede incelenmiştir. Araştırmamızda ele aldığımız, halk müziği ve sanat müziği repertuvarlarında bulunan İstanbul türküleri; halk bilimi çalışma metotlarına göre tür, içerik, icra, makamsal yapı, kaynakları bakımından incelenmiştir. Toplumsal hafızanın önemli ürünü olan türküler, oluştuğu dönemden bu yana çeşitli kültürel ortamlarda icra edilmiş; sözlü kaynaklardan derlenerek notaya alınmış ve çeşitli kültürel ortamlarda icra edilmeye devam etmiştir. Çalışmamızda ele aldığımız türkülerin kaynakları bizi metin merkezli çalışmaya sevk etmiştir. Türkü metinleri; tasnif edilerek, şekil ve içerik bakımından incelemiştir. Bunun yanında icra özellikleri tespit edilmiştir. İcra özellikleri; icracı, mekân, dinleyici özellikleri de dikkate alınarak incelenmiş ve icra farlılıkları, sebepleriyle birlikte ortaya konmaya çalışılmıştır. İncelenen türkülerin dayandığı tarihî, coğrafî, ekonomik, kültürel zemin; geçmişten günümüze, hangi kültürel ortamlarda, nasıl yayıldığı üzerinde de durulmaya dikkat edilmiştir. Böylece bu türkülerin İstanbul'un tarihî, coğrafî, ekonomik ve kültürel geçmişiyle ne gibi bir etkileşim içerisinde olduğu konusu da aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The folk songs of İstanbul, the oldest place in the world, has an important role in oral folk culture so it has been studied broadly for the first time. The folk songs of İstanbul which is involved in in repertoire of folk music and folk art music has been analysed according to the methods folklore kinds of workings; content, execution, modal structure in terms of resources. The folk song is the major product of social memory songs. Since it occured, the folk song“Türkü”has been performed in various cultural environments, has been noted by verbal resources and it has continued to be exercised in different various cultural environments. The sources of folk songs which we have discussed has led us text-based workings. Folk songs texts have been classified and examined in terms of form and content. Besides, properties of the execution have been determined. Properties of the execution is also examined by considering the executor, environment, characteristics of audience. Thus differences between executions are aimed to deliver together with their own grounds. The research pays attention to the historical, cultural background of examined folk songs, how and in which cultural environments they spread.