Ekolojik tarım ve sürdürülebilir kalkınma: Türkiye örneği
Ecological agriculture and sustainable development example of Turkey
  1. Tez No: 356474
  2. Yazar: RAİFE YAŞAR EYİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCEKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Tarım, Kontrol ve Sertifikasyon, Sürdürülebilirlik, Eko-turizm, Eko-Kentler, Yeşil Girişimcilik, Sivil Toplum Kuruluşları, Girişimcilik, Ekolojik Tarımda Kadın İşgücü, Ecological Agriculture, Control and Certification, Sustainability, Eco-tourism, Eco-cities, Green Entrepreneurship, Non-governmental Organisations, Entrepreneurship, Female Workforce in Ecological Agriculture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de tarımsal üretimde sentetik girdilerin denetimden geçmeden kullanımı, konvansiyonel tarımın insan ve canlıların doğal dengesini bozması, insanlar kadar tüm canlılar ve çevre için yaşam tehlikesi yaratmasının tehlikeli bir hal almaya başladığı görülmektedir. Bu nedenle, insan sürdürmekte olduğu tarımsal faaliyetlerin, kendi yaşam alanı ve birlikte yaşadığı canlı ve cansız çevreye verdiği zararların farkına varmış, bu amaçla doğa ile uyumlu, kaynakları doğru kullanan, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen, hayvan refahını gözeten yeni tarımsal yaklaşımları uygulamaya başlamıştır. Yeni tarımsal yaklaşımlar gelişmiş ülkelerin hayatında yaşam tarzı olarak yerleşmeye başlarken gelişmekte olan ülkelerde ve ülkemizde de belirgin bir şekilde yer almaya başlamıştır. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde insan ve doğa arasındaki denge ön planda tutulurken, ekolojik tarım, sürdürülebilirliğin sağlanması için önem arz etmeye başlamıştır. Bu çalışmada, sürdürülebilirlik kavramı içinde ekolojik tarımın dünyada ve ülkemizdeki mevcut durumu ve uygulamalar değerlendirilmiştir. Ülkemizde tarımsal üretim bir çok bölgede, ekolojik üretim özelliklerini taşır nitelikte gerçekleşmesine rağmen, ekolojik üretim sisteminin gerektirdiği denetim ve sertifikasyon şartlarını karşılamamaktadır. Bu nedenle tarımsal üretim dış ticaretinde satış zorlukları yaşanmaktadır. Oysa, ekolojik tarımsal üretim sayesinde dış ticarette kota sorunu ile karşılaşılmamakta, üretimde yoğun emek kullanımı nedeniyle istihdam genişlemekte, tarımsal alanlarda yaşayanların refah seviyesinin sürdürülebilirliği sağlanabilmektedir. Çalışmada, dünya genelinde sürdürülebilir kalkınma ile birlikte ele alınan ekolojik tarımın gelişmesinde rol oynayan kurum ve kuruluşlar bu tip tarımsal üretimin gerçekleşmesi için yapılan araştırmalar ve çalışmalarla birlikte ele alınmış olup ekolojik tarımla ilgili veriler, ekolojik tarım alanında faaliyette bulunan uluslararası ve ulusal kuruluşların kaynaklarından yararlanılarak ortaya konmuştur. Sonuç ve öneriler kısmında ekolojik tarımın ülkemiz kırsal kalkınmasının sürdürülebilirliği için taşıdığı fırsatlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In developed countries, as well as in Turkey, the use of synthetic inputs used in agriculture without proper control is becoming a matter of great concern, impairing the natural balance of conventional agriculture, humans and animals and posing a fatal risk to humans as well as to animals and the natural environment. For that reason, humans have become aware of the fact that the agricultural activities they engaged in started to impair their living environment, animals and the non-living environment, and accordingly begun to develop and adopt new agricultural methods that are environmentally-friendlier, using the right natural resources, aiming at sustainable development and are dedicated to improving animal welfare. These new agricultural methods have been used in developed countries as a life style for long time now, though developing, including Turkey, have only recently begun to put them in practice effectively. While sustainable development prioritises the balance between humans and the natural environment, ecological agriculture has been gaining more and more importance in ensuring sustainability. This study evaluates the current status and practices of ecological agriculture in Turkey and rest of the world from a sustainability perspective. Despite agricultural production in many regions of Turkey features some ecological agriculture elements, it fails to satisfy the control and certification requirements for ecological agriculture. This is why Turkey has been experiencing difficulties in exporting its agricultural products. However, ecological agriculture helps remove many quotas on the export of agricultural products, increases employment as agriculture is a labour-intensive industry, and contributes to the efforts intended to maintain the welfare of people living in agricultural regions sustainable. This study was conducted with reference to international organisations and institutions that play a significant role in the development of ecological agriculture as part of sustainable development, as well as to studies and research conducted by them to support ecological agriculture. All the data on ecological agriculture contained in this study is based on the resources and documents of the said international organisations and institutions focusing on ecological agriculture. The Conclusion and Suggestions section of this study describes the opportunities Turkey has to ensure sustainability in rural development through ecological agriculture.