Kuruluşundan Antik Çağ'ın sonuna kadar Kalkhedon tarihi
History of Calchedon (Chalcedon) from its foundation to the end of antiquity
- Tez No: 356501
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadıköy (İstanbul), Kalkhedon, Khalkedon, Körler Ülkesi, Kadikoy (Istanbul), Kalkhedon, Khalkedon, Calchedon, Chalcedon, Land of the Blind
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 676
Özet
Eskiçağ İstanbulu üzerine yazılan her çalışma, klişe olarak“körler ülkesi”Kalkhedon'u zikreder ancak Kalkhedon'un Eskiçağı hakkında bilgilerimiz bölük pörçük olup bu antik kenti her açıdan ele alan monografik bir çalışma bugüne kadar ne yazık ki yapılmamıştır, dolayısıyla bu tez çalışması ile söz konusu eksikliği gidermek hedeflenmiştir. Kalkhedon ile ilgili tüm antik edebi kaynaklar, yazıtlar, sikkeler ve arkeolojik bulgular yayınlardan taranarak derlenmiştir. Tüm bu kaynaklar çalışmamızın Ekler bölümünde dört başlık altında sunulmaktadır. Çalışmanın zaman çerçevesi İÖ 7. yüzyıl ile İS 6. yüzyıl olarak belirlenmiştir. Derlenen verilere dayanarak kaleme alınan ana metinde İÖ 685-676 civarında Megaralı Hellenlerce apoikia olarak kolonize edilen Kalkhedon'un arazisinde kolonizasyondan önce varlığı bilinen kültürlerden de kısaca söz edilmektedir. Kalkhedon antik kentinin adları ve kuruluşuyla ilgili söylenceler irdelendikten sonra fiziksel özellikleri kentin topografyası, surları, limanları, yol şebekesi, egemenlik alanı, mezarlıkları, mimari özellikleriyle ele alınmaktadır. Siyasi yapı irdelenirken magistratlar, diğer kentlerle ilişkiler ve proksenoslar hakkında bilgi verilmektedir. Sosyo-kültürel yapıda kentin etnik, dil, din, takvim, şahıs adları, ünlüler, festivaller ve agonlar açısından incelenmektedir. Ekonomik yapı, gelir kaynakları ve sikkeleri bağlamında değerlendirilmiş ve sikke tipolojisi çıkartılmıştır. Siyasi tarih ise Kalkhedon'un başta kapı komşusu Byzantion ile olan ilişkilerini ve Eskiçağ dünyasında sahip olduğu yeri gözler önüne sermektedir. Tez çalışmasının ana metni, tüm çalışmayı kısaca değerlendiren Sonuç ile sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Each study on ancient Istanbul typically cites Calchedon (or Chalcedon) as the“land of the blind”; however, information on ancient Calchedon is in bits and pieces lacking a comprehensive work covering the ancient city with the various aspects of her being in the history. Therefore, the present dissertation has aimed at filling this gap. All the ancient sources, coins, inscriptions and archaeological finds have been compiled from publications. All these sources are given in the appendices under four headings respectively. Time frame of the work has been decided as the period from the foundation of the colony in the seventh century BCE through the sixth century CE. The main body of the dissertation based on these sources starts with a short account of cultures in the concerned territory preceding the Greek apoikia colony of Calchedon colonized by Megarians about 685-676 BCE. Following a short discussion on the names of the city and concerned foundation legends the physical properties are handled in detail: the geography, fortifications, necropoleis, road network, territory, harbours and architecture. The political structure of the city-state covers the magistrates, relations with other poleis, and proxenoi. On the other hand, the socio-cultural structure covers the people, language, religion, calendar, personal names, festivals and agones. The economic structure of the polis is discussed extensively covering the income sources and especially the civic coinage presenting a typology. The political history presents the relations with Byzantion above all as well as Calchedon's place in the Hellenic history of the time. The main text of the dissertation ends with a brief conclusion.