Geçmişten günümüze Turfan Karızları
From past and present Turfan Karız
  1. Tez No: 356502
  2. Yazar: AIBIBAIMU ABUDULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA UYDU YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Uygurlar, Doğu Türkistan, Turfan, Karız
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Tezimizde, tarihi Türk yurtlarından biri olan Doğu Türkistan'ın Turfan bölgesinde bulunan Karız kanallarının tarihi ve bugünü ele alınmıştır. Karız, yeraltı suyunu belirli aralıklarda açılan kuyular vasıtası ile yer altından birbirine bağlayarak yeryüzüne çıkaran yeraltı su kanalıdır. Tezimizde Karız olarak adlandırılan yer altı su kanallarının kökeni, Uygur Türklerinin tarihi, Turfan bölgesinin coğrafi özelliği ile Karızların ortaya çıkış nedenleri açıklanarak, Karız medeniyetinin Türklere ait olduğu görüşü ortaya konulmuştur. Tezimizde yine Karızların günümüzdeki durumları da incelenerek bu muhteşem kültür mirasımızın günden güne azalıp yok olma gibi bir gerçekle karşı karşıya kaldması ve bunun önlenmesi için yapılan projeler ile etkinlikler üzerinde de durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This staduy has history and todays of Karız Channels in Turfan region of Eastern Turdistan where was old Turk comminty. Karız is groundwater channel, provide to come out water on earth, by connecting the wells which are excecuted periodically. Our studies, history of Karız Channels and Uygur Turkish's history with Turfan region's geographical features and occuring civilization of Karız. These connection gets over to; Karız civilization is belong to Turkish civilization. Our studies show that magnificant heritage of Karız civilization was dissappearing day by day and what needs to be done should be done to prevent.