Asker anılarında Türkiye'de toplum ve siyaset algısı
Perception of society and politics in Turkey in soldiers' memoirs
- Tez No: 356500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ ÖZKAN KERESTECİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Ordu, Asker ve Siyaset, Asker ve Toplum, Sivil - Asker İlişkileri, Askeri Müdahale, Hatırat, Military in Turkey, Military and Politics, Military and Society, Civil Military Relations, Military Intervention, Memoirs
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 433
Özet
Asker, Osmanlı-Türk modernleşmesinin önemli aktörlerindendir. Bu tez çalışmasının konusu, kolektif bir aktör olarak Türkiye'de askerlerin siyaset ve toplum algısını tartışmaktır. Bu tartışmayı yürütürken, askerlerin kişisel duygu ve görüşlerini ifade edebilmeleri bakımından görece daha serbest birer mecra olan hatırat, günlük ve defter gibi kaynaklara başvuruldu; bu kapsamda 19. yüzyıl ortalarından bugüne değin çeşitli rütbelerden 132 askerin kaleme aldığı 150'yi aşkın yaşam anlatısı tarandı. Tezin ilk bölümünde bir mesele olarak sivil-asker ilişkileri ve orduların siyasal/toplumsal konumlarına ilişkin edebiyat ile yaşam anlatılarının bu edebiyata sunabileceği katkıların imkânları; izleyen üç bölümde ise Türkiye'de askerlerin sırasıyla kendilerine, Türkiye'nin siyasal hayatına ve topluma dair bakış ve algıları tartışıldı. Bu yol izlenirken, bir yandan siyasi tarih ve siyaset bilimi edebiyatının sunduğu zemin bir fon olarak değerlendirilirken, bir yandan da söz konusu anılar külliyatının sunduğu nispeten daha insanî, canlı ve otantik dokuların bu topoğrafyayı ayrıntılandırması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
Military is one of the main players in Ottoman-Turkish politics. This thesis aims to argue the soldiers' perception on politics and society in Turkey. Our arguments is constructred on the discourse which is found in the soldiers' life-narratives such as memoirs, journals or letters. In that context, a corpus of more than 150 life-narratives which are written by 132 soldiers at several ranks from mid-19th century hitherto is reviewed. In the first chapter, we discussed the literature on civil-military relations and the social and political role of military –in world and in Turkey. Second chapter aims to focus on the self-perception of soldiers in Turkey. The following two chapters attempted to have some insights on military's perception on politics and society in Turkey respectively. While reading subject corpus on the context which political science and political history literature provides to us as a background, we also purposed to enrich this literature with latter by injecting a more authentic and human voice owned by the soldiers themselves as individuals.