Türkiye'de işsizliğin türlerine göre analizi: İşsizlere yönelik bir alan araştırması
Analysis of unemployment according to its types in Turkey: A field research for the unemployed
  1. Tez No: 356503
  2. Yazar: KEMAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İstihdam, İşsizlik Türleri, Yapısal İşsizlik, Unemployment, Employment, Types of Unemployment, Structural Unemployment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
İşsizliğin azaltılıp istihdamın artmasına yardımcı olacak politikaların doğru bir şekilde yapılıp, uygulanabilmesi için iki tespitin yapılmış olması gerekmektedir. Bunlardan ilki açık işler için istenen niteliklerin neler olduğu ile bu açık işlerin ücret ve çalışma şartlarının tespiti, ikincisi ise piyasadaki işsizlerin nitelikleri ile çalışma hayatından beklentilerinin neler olduğunun tespitidir. Bu tespitler tam olarak yapılmadan ortaya konacak politikalar istihdam hedefimize ulaşmamız için yeterli olmayacaktır. Örneğin, işsizlerin büyük kısmının konjonktürel işsiz olduğu bir piyasada mesleki eğitim yapmanın kaynak israfından başka bir şey olmayacağı ya da yapısal işsizliğin yaygın olduğu bir piyasada mesleki eğitim yerine işsizlik sigortası ve yardımlarının arttırılmasının gereken faydayı sağlayamayacağı ihtimali oldukça yüksektir. Konu ile ilgili hem arz hem de talep yönünden daha birçok olumsuz örnek verilebilir. Ülkemizde işsizlik türlerine ve açık işlere ilişkin tespitler oldukça sınırlı ve sağlıksızdır. İŞKUR ve TÜİK'in gerek açık işler gerekse işsiz sayılarına ilişkin verileri bulunmasına rağmen, bu veriler sağlıklı politikaları üretmek için yeterli değildir. Tezimizde işsizliğin türlerini tespit edebileceğimiz verileri bir alan araştırmasından elde etmeye çalıştık. İşsizliğin çözümü için uygulanacak politikalara az da olsa katkı sağlayabilmek umuduyla bu verileri analiz ettik. Her bir işsizlik türünün toplam işsizlikteki payını ve hangi tür işsizliğin hangi parametre ile ilişkisi olduğunu tespit etmeye çalıştık. Dört bölümden oluşan bu çalışmada genel olarak işsizlik kavramı, Dünyada ve Türkiye'de işsizliğin boyutları, işsizliğin ölçülmesi ve işsizlik türleri ele alınmış, alan araştırmasında uygulanan anketin analizi yapılmış ve çıkan sonuçlar üzerinde tartışılmıştır. Çözüm önerileri de elde edilen sonuçlar ve kaynak taraması doğrultusunda ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
There are two elements to be identified in order to correctly make and implement policies to help increase employment and reduce unemployment. The first is to determine vacancy jobs, qualifications desired for these jobs and wages and working conditions of these jobs; the latter is to determine what kind of unemployed they are and their expectations from working life. Unless the said determinations are made, the policies put forward will not be enough for us to reach our employment goal. For instance, it is quite probable that in a market where the majority of the unemployment is cyclical, doing vocational training is not anything other than waste of resources or in a market where structural unemployment is common, vocational training instead of unemployment insurance and aid cannot provide benefits. Relevant in terms of both supply and demand more negative examples may be given. Determinations in our country concerning types of unemployment and vacancies are very limited and unreliable. Although the number of vacancies as well as unemployment data are available at TUIK and ISKUR, these datas are far from including details for proper policies. In our thesis, we tried to collect types of unemployment data by a field research. We analyzed data in order to guide a little bit on the applying policies to solve unemployment. We tried to determine the share of each unemployment type in total unemployment and the relationship between unemployment types and the parameters. In this study, consisting of four sections, overall concept of unemployment, dimensions of unemployment in the World and Turkey, measurement of unemployment and types of unemployment have been considered, field research applied in the survey has been analyzed and the results have been discussed. Suggestions have also been revealed upon obtained results and source scan.