Türkiye'de havacılık sektöründe iş mücadeleleri: 2012 THY eylemi
Labor struggles in the aviation industry in Turkey: 2012 THY case
  1. Tez No: 356509
  2. Yazar: MUHAMMED SEYYİD YELEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Strike, Turkish Airlines, Collective Bargaining, Union
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, genel olarak Türkiye havacılık sektöründeki işçi hareketlerinin özelde ise 305 işçinin işten çıkarılmasıyla sonuçlanan 29 Mayıs 2012 Türk Hava Yolları eyleminin portresini çizmeye yönelik bir çabanın ürünüdür. Grev müessesesinin önemini giderek yitirmeye başladığı son yıllarda, bu eylem ulusal ve uluslararası platformda oldukça ses getirmiş ve tarihteki yerini şimdiden almıştır. Bu çalışmada, toplu pazarlık aşamasında grev hakkı ellerinden alınan ve sonrasında yapılan eylem neticesinde işten çıkarılan işçilerin, sendika önderliğinde yaptıkları çeşitli gösteriler ve kamuoyu oluşturma çabaları ile grev haklarını geri kazanma ve işlerine geri dönme mücadeleleri işçi-işveren ilişkileri açısından incelenecektir. Anahtar Sözcükler : Grev, Toplu Pazarlık, Türk Hava Yolları, Sendika
Özet (Çeviri)
This study is a product of an effort which tries to portray the labour movement in Turkish airline industry in general and the Turkish Airlines strike which occured on 29 May 2012 resulted with a firing of 305 workers in specific. In recent years, strike as an institution is increasingly losing its importance. In this context, the Turkish Airline strike created a tremendous impression on national and international platforms. Originality of the strike brought a unique position in itself in the history. In this study, it has been examined the struggles of workers which try to generate a public opinion to regain their right of strike and to get their posts again in the context of worker-employer relations.