Türk romanında eğitim-öğrenim görmüş kahramanlar (1870-1908)
Educated heroes in Turkish novel (1870-1908)
- Tez No: 356508
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Eğitim, Eğitim ve Öğretim, Novel, Education, Education and Training
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 556
Özet
Bu çalışmada, 1870-1908 arası dönemde neşredilmiş romanlar okunarak eğitim-öğrenim görmüş roman kahramanları tespit edilmiş; bu roman kahramanları, görmüş oldukları eğitim-öğrenime göre sınıflandırılarak incelenmiştir. Ayrıca bu kahramanların romanlarda çizilen kişilik, karakter ve davranışları ile ilişkilendirilerek romancıların canlandırdığı kişilerle eğitimleri arasında kurdukları ilgi tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmaya bir zemin oluşturmak gayesiyle“Giriş”kısmında söz konusu dönemde eğitim-öğrenimin durumu ve bu alanda yapılan ıslahat ve modernleşme çabaları hakkında bilgi verilmiştir. İlk bölümde örgün öğretim kurumlarında eğitim-öğrenim görmüş kahramanlar, ikinci bölümde özel dersler vasıtasıyla eğitim-öğrenim görmüş kahramanlar, Üçüncü bölümde ise zanaat eğitimi almış olan kahramanlar değerlendirilmiştir. Dördüncü bölüm ise eğitimli olduğu belirtilen veya anlaşılan, fakat tahsil durumu hakkında bilgi verilmeyen roman kahramanlarına ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, novels published during the period between 1870-1908 were read, educated-learning novel heroes were identified; and those novel heroes were classified according to the education-learning the acquired and examined. Furthermore, those heroes were linked to the personalities, characters and behaviors attributed to them in novels, aiming to identify the relation built by novelists between those characters and their education. In the“Introduction”part, information on education and learning levels during the period as well as reform and modernization efforts in the field was provided to set a foundation for the study. In the first section, heroes that received education-learning at formal education institutes were assessed, in the second section, heroes received education by private classes and in the third section, heroes that received vocational education were assessed. Section for is assigned for heroes identified or understood to be educated, but no information on their education level was available.