Beylikdüzü'nde şehirsel gelişme
Urban development in Beylikdüzü
  1. Tez No: 356515
  2. Yazar: KAAN KAPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNİYE DOLDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Beylikdüzü, Şehirleşme, Nüfus, Sanayi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ülkemizde yaşanan hızlı nüfus artışı, başta beslenme ve barınma olmak üzere insanların temel fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırmaktadır. Kırsal alanlardaki ekonomik yetersizliklerle insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak ve daha iyi yaşam koşullarına erişmek için büyük şehirlere göç etmelerine neden olmaktadır. Bu durum göç edilen şehirlerin daha da büyümelerine neden olmaktadır. İstanbul da bu tarz göçlerle oluşan alanlardan biri de Beylikdüzü'dür. Günümüzde İstanbul'un önemli gelişme alanlarından biri olan Beylikdüzü'ndeki şehirsel gelişmeler tezin konusunu oluşturmaktadır. İstanbul'un batısında yer alan Beylikdüzü, coğrafi konumu, elverişli topoğrafik yapısı (200 metre'yi geçmeyen yükseltesi), zengin su kaynakları ve sahip olduğu uygun iklim koşulları ile uygun yerleşmeye koşullarına sahiptir. Bu uygun koşullara rağmen Beylikdüzü'nde yerleşmenin gelişimi 1990'lı yıllara kadar oldukça yavaş bir seyir izlemiştir. Beylikdüzü asıl gelişimini 1990'lı yıllardan sonra ulaşım faaliyetlerindeki gelişmelerle (E-5) gerçekleştirmiştir. Ulaşımın gelişmesiyle daha önce İstanbul'un değişik kesimlerindeki sanayi tesislerinin buraya taşınmış ve yeni toplu konut alanlarının oluşturulması ile gelişimini sürdürdü. Yaşanan bu gelişmeler (özellikle sanayi tesislerinin yarattığı iş olanakları sayesinde) Beylikdüzü'nü İstanbul'a olan göçlerin merkezlerinden biri yaptı. Aldığı göçlerle kısa sürede hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşayan Beylikdüzü bir taraftan hızla gelişip büyürken diğer taraftan da başta aşırı nüfus artışı olmak üzere çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bütün sorunlarına rağmen Beylikdüzü, deniz kıyısındaki konumu, güçlü ulaşım altyapısı ve başta sanayi olmak üzere çeşitli ekonomik faaliyetlerin yer aldığı önemli bir merkezdir. ''Beylikdüzü'nde Şehirsel Gelişme'' konulu yüksek lisans tez çalışmasının amacı Beylikdüzü'nde meydana gelen şehirsel gelişmeyi ortaya koymaktır. Çalışma yapılırken coğrafi yöntem ve teknikler de (arazi çalışması ve elde edilen veriler ışığında harita, grafik, tablo ve fotoğrafların sunulması) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid population growth in our country makes meeting the basic physiological needs especially nutrition and sheltering problems harder. To meet basic need with insufficient economical condition in rural areas and to reach better life condition in big cities. This makes big cities bigger and bigger. One of the location formed with this migration movement is Beylikdüzü. Rural development in beylikdüzü ,which is one of the developing area ,is the subject matter of this current thesis. Beylikdüzü which is in the west of Istanbul has appropriate settlement condition with its geogrtaphical condition, appropriate topography with an altitude of 200 m at most, rich water resources and appropriate climate .In spite of these appropriate conditions, development of settlement in beylikdüzü followed quite slow movement until 1990s. Beylikdüzü has its most developed period with transportation improvement (e 5). Industrial buildings in different parts of Istanbul have been moved to beylikdüzü and beylikdüzü has continued its development with public housing projects. Thanks to opportunities because of industrial development, have made beylikdüzü one of the migration movement. While beylikdüzü has been becoming bigger and developing rapidly, it has come across many problems such as rapid population growth. In spite of these problems , beylikdüzü is an important center with its location nearby sea, strong transportation infrastructure and its having economical facilities especially industry . The purpose of current study named as "Urban development in beylikdüzü is to determine urban development that occurs in beylikdüzü. While administering this current study, geographical methods and techniques such as field work, maps, graphics , charts and photos are used. Keys words: İstanbul, Beylikdüzü, Urbanization, Populatıon, Industry.