İstanbul ili, Beylikdüzü ilçesi'nde çalışan ve çalışmayan evli kadınlarda depresyonu yordayan değişkenlerin incelenmesi
Examination of the variables that predict depression in employed and unemployed married-women, city of İstanbul, town of Beylikdüzü
- Tez No: 429607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNEM ZEYNEP METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çalışan ve Çalışmayan Kadın, Çalışma Yaşamında Kadın, Depresyon, Depresyon Risk Faktörleri, Yaşam Doyumu, Sosyal Destek, Benlik Saygısı, Umutsuzluk, Employed-Unemployed Women, Women in Business Life, Depression, Risk Factors of Depression, Life Satisfaction, Social Support, Self-Esteem, Hopelessness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı çalışan ve çalışmayan evli kadınların yaşam doyum düzeyi, benlik saygısı düzeyi, umutsuzluk düzeyi ve sosyal destek düzeylerinin depresyon düzeyi üzerindeki etkisi incelemektir. Araştırma örneklemi İstanbul İli, Beylikdüzü ilçesi, Barış Mahallesi' nde yaşayan, 25-45 yaş arası, çalışan ve çalışmayan toplam 200 kadından oluşmaktadır. Araştırmada Beck Depresyon Ölçeği, Yaşam Doyum Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde;“t”testi ile ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında“ANOVA”testi, veri karşılaştırılmalarında iki grup arasındaki farkı“Mann Whitney-U”testi ve ikiden fazla grup durumundaki karşılaştırmalarda“Kruskal Wallis H”testi uygulanmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki Spearman veya Pearson korelasyon testleriyle analiz edilmiştir. Çalışmayan kadınların depresyon puanları, çalışan kadınların depresyon puanlarından yüksektir. Eğitim düzeyi, gelir düzeyi, tıbbi hastalık ve psikiyatrik bozukluk, şiddete maruz kalma ya da tanıklık etme gibi etkenler çalışmayan kadınların Beck Depresyon ve Yaşam Doyumu puanlarının yüksek çıkmasına sebep olmuştur. Çalışmayan kadınların depresyon puanları arttıkça umutsuzluk puanları artmakta, yaşam doyum puanları azalmakta, algılanan özel insan-aile-arkadaş sosyal desteği azalmakta ve benlik saygısı düşmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of levels of life satisfaction, self-esteem, hopelessness and social support on depression level at employed and unemployed married-women. The sample of the study consists of 200 employed and unemployed women who are between 25-45 ages and live in the city of Istanbul, town of Beylikdüzü. Beck Depression Inventory, Life Satisfaction Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, Beck Hopelessness Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Personal Information Form are instruments which were used for evaluation by the interviewer. To analyze the data,“t”test are used. To compare more than two groups“ANOVA”,“Kruskal-Wallis H”and the difference between in two groups“Mann-Whitney-U”tests are used. The relationship between dependent and independent variables are analyzed with the“Spearman”and“Pearson”correlation tests. The depression scores of unemployed women are higher than the depression scores of employed women. The factors such as education level, income level, physiological health problems and psychiatric disorders, and witnessing or exposure violence on employed women have been caused the emergence of high scores of Beck Depression and Life Satisfaction Scale. As the depression scores of unemployed women rise, the scores of hopelessness are increasing, the scores of life satisfaction are decreasing and the scores of multidimensional perceived social support and the scores of self-esteem decline.