Gitar teorisi ve özgün teknik çalışmalar klavuzu
Guitar theory and the original technical studies guide
- Tez No: 356522
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERDEM SÖKMEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Gitar, Teknik, Teori, Klavuz, Music, Guitar, Technic, Theory, Guide
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışma, klasik gitar öğrencileri için enstrüman ile ilgili pek çok konuda bilgiler, çalışmalar, örnekler ve tavsiyeler içermektedir. Ayrıca çalışma, klasik gitar enstrümanının teknik özelliklerini ve olanaklarını tanıtmayı ve bu konular ile ilgili çeşitli çalışmaları farklı yönleri ile öğrencilere göstermeyi, öğrencilerin çalışmaları sırasında dikkat etmedikleri birçok konunun farkına varmalarını amaçlamaktadır. Çalışmanın hazırlanma aşamasında ülkemizin çeşitli müzik okulları ve konservatuarlarındaki değerli gitar öğretmenlerinin, öğrenim ve eğitimcilik hayatlarına dair tecrübelerine danışılmış, fikirleri alınmış ve çalışmaya eklenmiştir. Ayrıca ülkemizdeki değerli gitaristlerin bu türde hazırlamış olduğu çalışmalar incelenip üzerlerine yenilikler konulmaya çalışılmış aynı zamanda yurtdışında yapılmış benzer çalışmaların içerikleri de incelenmiştir. Tüm bu çalışmaların sonucu olarak mümkün olduğu kadar hızla gelişen ve değişen çağa uygun ve gereksinimleri karşılamaya yönelik olabildiğince geniş çaplı bir metod oluşturulmaya çalışılmıştır. Ülkemizde ve yurtdışında hazırlanan bu türde hazırlanmış metodların çoğu başlangıç ve ya ileri başlangıç seviyesinde oluşturulmuştur. Bu çalışmadaki amaç ise, başlangıç seviyesinden başlayarak özellikle ileri seviyede çalışmalara kadar geniş bir içerik oluşturmak, öğrencilere farklı yan konularda yardımcı olmak ve ileri seviyedeki öğrenciler için de parçalarını çalışırken danışabilecekleri bir kılavuz kitap oluşturmaktır. Çalışmada ilk olarak teknik kelimesi ve teknik çalışmanın önemine dair bir bölüm yer almaktadır. Bu bölümün devamında gitar çalışırken dikkat edilecek konular farklı başlıklar altında maddeler halinde sıralanmaktadır. Bu bölümün ardından yaklaşık yirmi başlık altında teknik egzersizler ve teorik çalışmalar anlatılacak ve örneklenecektir.
Özet (Çeviri)
This study includes many issues, information, studies, examples and recommendations for classical guitar students. Also the study intends to describe the technical specifications and the capabilities of classical guitar instrument and to call the attention of the students to different point of views which they may could not realize so far during their studies. The ideas and experiences of many valuable guitar teachers from various conservatories and music schools are attached to this study during the preparatory period. In addition, similar studies are analyzed prepared by valuable guitarists both from the country and worldwide. As a result of all these activities a comprehensive method is established to meet the rapidly growing and changing needs. Several methods of this kind in our country and abroad, are established in beginner and the advanced beginner level. Goal of this study is to create a wide content for students starting from the beginner to advanced level studies, to help them in many by-issues as a guide book. This study first contains a section concerning the significance of the word“technique”and the technical study. On the following of this section nota bene issues in guitar practices have been listed under different headings. Next section is about twenty technical exercises where the theoretical studies are described and sampled.