Türkiye'de planlı dönem öncesi ve sonrasında sosyal hizmetlerin gelişimi
The development of social services after and before planned period in Turkey
- Tez No: 356527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sosyal Hizmet, Refah Devleti, Sosyal Güvenlik, Social Policy, Social State, Welfare State, Sosyal Security
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sosyal devletin belkemiğini oluşturan sosyal güvenlik sisteminin amacı, ülkede yaşayan bireyleri sosyal risklere karşı korumak ve onları yaşadıkları toplum içinde başkalarına muhtaç etmeyecek bir hayat standardına ulaştırmaktır. Bu amaca ulaşmada sosyal hizmet uygulamaları, primsiz sistemin en önemli argümanını teşkil etmektedir. Planlı dönem öncesi gerek kurumsal gerekse de hukuksal düzlemde oldukça sınırlı bir gelişim gösterdiği tespit edilen sosyal hizmetler alanındaki uygulamaların, planlı dönem ile birlikte artan“sosyal refah”bakış açısı çerçevesinde nicel ve nitel olarak artış gösterdiği görülmektedir. Kalkınma sürecinin temel unsurlarından biri olan ülke insanlarının refah düzeylerinin yükseltilmesinin, iyi bir sosyal güvenlik sistemi ile gerçekleştirilebileceği açıktır. Bu minvalde sosyal güvenliğin kalkınmanın temel taşlarından biri olduğu açıktır. Bu çalışma, Türkiye'deki sosyal hizmet uygulamalarını planlı dönem öncesi ve sonrası ayrımında geniş bir analize tabi tutmuştur. Bu doğrultuda, özellikle planlı dönem sonrası ülkenin sahip olduğu temel iktisadi ve sosyal bakış açısındaki eğilimle doğrultusunda çeşitlenen ancak ve güçlü kurumsal mekanizmalar yoluyla yapılandırılan sosyal hizmet uygulamalarındaki gelişim seyri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of social provision system which is an element of social state, is to protect individuals living in territorial bounds aganist collective risks and to reach them a standart of living which will provide a condition that they won't be in need of other people in the society.the social service applications are the most important argument of no premium systemto reach system. Social services limited both institutional and legal in the pre-planned period. A long with the planned period in understanding social welfare has grown as qualitative and quantitative. It is obvious that higher welfare levels of people, as a main element of development, just would be realized by an eligible social security system and to the extent that this requirement is one of the fundemantals of the development process.. This study distinguish as before and after the plannned period social services applications. Consequently; especially after the planned period the economic and social viewpoint of social services applications heve been studied development course.