Orta Gelir Tuzağı: Türkiye ekonomisi için riskler ve sakınma stratejileri
Middle Income Trap: For Turkey economy, risks and avoiding strategies
- Tez No: 356526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Alt-Orta Gelir Tuzağı, Üst-Orta Gelir Tuzağı, Düşük Gelir, Alt-Orta Gelir, Üst-Orta Gelir, Yüksek Gelir, Ekonomik Büyüme, Middle Income Trap, Lower-Middle Income Trap, Upper Middle Income Trap, Lower Income, Lower-Middle İncome, Upper-Middle Income, High Income, Economic Growth
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Orta Gelir Tuzağı: Tanımı, Çeşitleri, Sakınma Stratejileri ve Türkiye İçin Değerlendirmeler-Onur Dündar Bu tez Orta Gelir Tuzağı kavramının tanımını ve sebeplerini ortaya koymaktadır. Orta Gelir Tuzağı genel olarak uzun dönemde ekonomik büyümenin durağanlaşması problemi olarak tanımlanır. Bu problem genel olarak gelişmekte olan ülkelerin orta gelir grubunda ücretlerin yükselmesiyle rekabeti sağlayan maliyet avantajlarının ortadan kalkmasıdır. Bu yüzden gelişmekte olan ülkeler;bu noktada orta gelir grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna yükselmek için gelişmiş ekonomilerle yüksek beceri isteyen yeniliklerin üretilmesi noktasında rekabet edemezler.Aslında bu ülkeler için ana sorun; düşük verimlilikle yürütülen faaliyetlerden yüksek verimlilik isteyen faaliyetlere geçiş de yaşadıkları zorluktur. Orta Gelir Tuzağı Alt-Orta Gelir Tuzağı ve Üst-Orta Gelir Tuzağı olmak üzere ikiye ayrılır. Orta Gelir Tuzağı genelde gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkar.Son zamanlarda gelişmekte olan ülkelerde ekonomik refahla ilgili tartışmalarla Orta Gelir Tuzağı tartışmaları paralellik göstermektedir. Bu çalışmamızda Orta Gelir Tuzağı, içsel ve dışsal büyüme modelleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada Cumhuriyetin yüzüncü yılında 20.000 dolar kişi başına milli hâsıla hedefleyen Türkiye'nin bunu gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği Orta Gelir Tuzağıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak Orta Gelir Tuzağından sakınmak için yeni süreçler içeren stratejilerin tanımlanması gerekmektedir. Bu çalışmada ayrıntılı olarak açıklanan yapısal reformlar gerçekleştirilmeden Orta Gelir Tuzağından korunmak mümkün değildir. Bu yapısal reformlar başlıca; gelişmekte olan ülkelerde giderek artan Orta Sınıftan verimli eğitim politikaları uygulamalarıyla fayda sağlanmalıdır. Ayrıca Bölgesel kalkınma politikalarında endüstriyel kümelenme yaklaşımı tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
What İs The Middle İncome Trap?, Diversifications Of The Middlle İncome Trap And For Turkey; Avoiding Strategies By Onur Dundar This thesis enables a working definition of what the Middle Income Trap is, and of reason why the Middle Income Trap is. Middle Income Trap is generally refers to problem of economic growth slowdowns in long-term. The problem generally appear of when developing economies find themselves jam in the middle, with rising wages and declining cost competitive supply, unable to compete with advanced economies in high-skill innovations, or with low income, low wage economies in the cheap production of manufactured goods. As a matter of fact, main problematic is difficulty transation from low-productivity activities into high-productivity activities. Middle Income Trap is two branches that Lover-Middle Income Trap and Upper Middle Income Trap. Middle Income Trap is generally appeared from developing countries. Recently, İn developing countries, discussion of the the long-term economic welfare ingredients along with discussion of the avoiding the Middle İncome Trap. In this our thesis, Middle Income Trap is associated with endogenous and exogenous growth models. In addition, Middle Income Trap is copped with the aim of Turkey whether 20.000 dolar GDP per capita for the centenary of the Republic or not. Consequently, avoiding the Middle Income Trap entails identifying strategies to introduce new processes. Avoiding to Middle Income Trap is impossible regardless of structural reforms that is elaboratelly explained in this thesis.To avoiding the Middle Income Trap, principally of the structural reforms that in developing countries increasingly middle classis had to benefit by carrying productive educational politics and in regional development should be favoured approach of ındustrial agglemaration.