An interactive computer program for predominance area diagrams
Predominant alan diyagramları için bir ilgisayar yazılımı
- Tez No: 35666
- Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Predominant Alan Diyagramı, Kellog Diyagramı, Bilgisayar Programı, Termodinamik, Faz kararlılığı, Interactive Computer Program, Predominance Area Diagram, Phase Stability, Thermodynamics
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Predominant Alan Diyagramlarını hesaplayan, IBM PC ve uyumlu bilgisayarlarda çalışabilen bir bilgisayar yazılımı düzenlenmiştir. Program hesaplamalarda temel termodinamik değerleri kullanmaktadır. SKOP programı ismini“Sistemlerin Kararlı Oluşum Potansiyeli”cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden almaktadır. Bir sistemin diyagramını çizebilmek için sistemi belirleyen elementlerin, sabit sıcaklığın ve diyagram eksenlerinin girilmesi yeterli olmaktadır. Program, çok elementli, maksimum 6 element, ve bir veya iki metal içeren sistemler için hesaplama yapabilmektedir. Stokiyometrik olmayan ve bozunuma uğrayan fazlar otomatik olarak hesaplamadan çıkartabilmektedir. Program kullanıcıların diyagram eksenlerini istedikleri gibi seçmelerine izin vermektedir. Diyagram çizimi için“Sınırlı Kimyasal Potansiyel”metodu kullanılmaktadır. SKOP programı, büyültme ve nokta tarama gibi gelişmiş özellikleri bünyesinde bulundurmaktadır. Program,“Pull-Down”menü sistemiyle idare edilmekte ve içinde bir“kullanıcıya yardım”birimi bulunmaktadır. Programın kullanılışını göstermek için örnek diyagramlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
An interactive computer program, SKOP v.2, has been developed to construct Predominance Area Diagrams on IBM PC and compatible computers. The name SKOP is given as an abbreviation from Turkish words“Sistemlerin Kararlı Oluşum Potansiyeli”. Program uses elementary thermodynamic data for computations. Entering elements that build up the system, constant temperature and diagram axes is sufficient for program to construct any diagram. Multicomponent systems, composed of maximum 6 elements, and systems that bear one or two-metals can be handled by the program. Support for non-stoichiometric and decomposing phases are also present. Program lets the user select diagram axes freely. For the plotting part,“Constrained Chemical Potential”method is applied. SKOP program serves advanced features to users such as detailed diagram examination with zooming and point tracing. Program is driven by pull-down menu system and contains a“help to user”utility. Several examples are provided to illustrate the use of the program. iii