Lise düzeyinde öğrenim gören ve okullararası spor müsbakalarına katılan sporcu öğrencilerin güdülenme ve saldırganık düzeylerinin incelenmesi
Research of the motivation and level of aggression of students who study in high school level and participate in the interscholastic sports organizations
  1. Tez No: 356680
  2. Yazar: OĞUZ KAAN ESENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güdülenme, Saldırganlık, Sporcu Öğrenciler, Motivation, Agression, Athlete Students
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise düzeyinde öğrenim gören ve okullararası spor müsabakalarına katılan sporcu öğrencilerin güdülenme ve saldırganlık düzeylerinin farklı değişkenlere (yaş, cinsiyet, sınıf, lise türü, anne-baba öğrenim durumu, gelir düzeyi vb..) göre incelenmesidir. Araştırmaya, Trabzon merkez ilinde lise düzeyinde öğrenim gören ve okullararası spor müsabakalarına katılan 285 erkek 109 bayan olmak üzere toplam 394 sporcu öğrenci katılmıştır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, saldırganlık ölçeği ve sporda güdülenme ölçeği kullanılmıştır. Veriler, SPSS 16.0 paket programında One-way ANOVA, T-test, ve Pearson Product Correlation testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, yaş ilerledikçe içsel güdülenme puanlarının düştüğü tespit edilmiştir. Ayrıca, güdülenmeme ile yıkıcı saldırganlık ve edilgen saldırganlık arasında pozitif yönlü, atılganlık ve içsel güdülenme arasında negatif yönlü korelasyon bulunmuştur. Yıkıcı saldırganlık alt boyutu ile edilgen saldırganlık ve güdülenmeme arasında pozitif yönlü, atılganlık alt boyutu ile negatif yönlü korelasyon tespit edilmiştir. Bu sonuçlar göz önüne alındığında, okullar arası spor müsabakalarında saldırgan davranışlara başvuran sporcu öğrencilerin genellikle güdülenmeme ve dışsal güdülenme alt boyutlarına sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is the research of the motivation and level of aggression of students who study in high schools and participate in the interscholastic sports organizations. The population of the study consists of the students who study in high schools in Trabzon and participate in the interscholastic sports organizations. The sampling 394 student athletes are chosen by simple random sampling method. Data are analyzed on the SPSS 16.0 analysis program. For the detection of the differences between two variables, independent t-test and one-way ANOVA test has been used. For the detection of the identification of which group is the cause of the difference, Tukey HSD test has been used. For the determination of the relationship between the factors of motivation and level of aggression of students, Pearson Product Correlation has been used. Research results that the intrinsic motivation scores decrease by the increase of the age. Besides that, there is a positive correlation between the amotivation and destructive aggression and passive aggression and negative correlation between assertiveness and intrinsic motivation. There is a positive correlation between destructive aggression subscales and intrinsic motivation and negative correlation with the assertiveness subscale. Given these results, it is determined that, the students who are admitted to aggressive behavior have amotivation and extrinsic motivation dimensions.