Meslek liselerindeki 'programlama temelleri dersi'nin programına yönelik öğretmen ve öğrenci görüşleri
Vocational high school 'programming course' cirriculum for the teacher and student views
  1. Tez No: 356681
  2. Yazar: MERVE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, meslek lisesi, programlama temelleri dersi, program değerlendirme, Education, vocational high school, programming primitives course, program evaluation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada; Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanında okutulmakta olan Programlama Temelleri dersi öğretim programının, bu dersi okutan öğretmen ve öğrencilerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Meslek liselerinde görev yapan ve Programlama Temelleri dersini okutan öğretmenlerin ve öğrencilerinin, Programlama Temelleri dersi öğretim programı hakkındaki görüşlerini ortaya koyabilmek amacıyla programın hedef, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve değerlendirme etkinliklerine yönelik sorulardan oluşan anket hazırlanmış ve 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenci ve öğretmenlere uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde bulunan Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanında Programlama Temelleri dersini okutan öğretmenler ve öğrencileri oluşturmaktadır. Anket bu okullarda çalışan 51 öğretmen ve 338 öğrenciye uygulanmıştır. Cevaplanan anketlerin tamamı analize uygun bulunmuş ve araştırma kapsamında değerlendirilmiştir. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS 20 (Statistical Package for the Social Sciences) bilgisayar sisteminde çözümlenmiş; verilerin frekans, yüzde, standart sapma ve ortalamaları hesaplanarak, tabloları oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda öğretmenlerin programın hedeflerine, içeriğine ve öğretme-öğrenme süreci etkinliklerine yönelik sorulan sorulara çoğunlukla 'katılıyorum' şeklinde yanıt verdikleri ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin olumsuz görüşlerinin ise daha çok programın değerlendirme etkinliklerine yönelik olduğu gözlenmiştir. Bu sonuca göre en kısa sürede laboratuvar imkanlarının yenilenerek kaynak modüllerin tamamlanması çalışmaları hızlandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, the evaluation of The Fundamentals of Programming course cirriculum in terms of the teachers' and their students' opinions giving that course at Informatics Technologies Field of Vocational High Schools has been examined. The questionnaires which consisting of the questions about the cirriculum's aim, content, learning-instruction process and the evaluation activities has been carried to put forth the opinions of the teachers and students about the The Fundamentals of Programming course cirriculum. The teachers working and giving the course in 2011-2012 academic year in Informatics Technologies Field of Vocational High Schools and their students have participated in this study. The population of this study is the teachers who are giving the The Fundamentals of Programming course at Vocational High Schools in Ankara and their students. Since the study has been applied to the who population there wasn't an examplification. The questionnaires has been applied to 51 teachers and 338 students in these schools. Because all of the questionnaries have been analysed as frequency and percentage via the statical analysis programme which was called as SPSS 20 (Statistical Package for the Social Sciences). The results obtained from the analysis have been interpreted by using tables also the general results and suggestions take place in this study. As a result of the study we concluded that the teachers agree with the questions about the cirriculum's aim, content, learning-instruction process. They have negative attidutes in terms of the evaluation activities of the cirrucilum. In this result the work of completing source moduls should be accelerated by renewing the laboratory facilities as soon as possible.