Investigations of three dimensional roughness effect on the separation of boundary layer over a smooth flat plate
Üç boyutlu pürüzlülük elemanının parlak düz plaka üzerinde sınır tabakası ayrılmasına etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 35670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pürüzlülük elemanı, sınır tabakasının ayrılması, düz plaka, Roughness element, boundary layer separation, flat plate
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, küresel pürüzlülük elemanının sınır tabakasının ayrılmasına etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, rüzgar tünelinin test odasına parlak düz plaka yatay doğrultuda yerleştirilmiştir. Bilgisayar kontrollü konumlama mekanizması imal edilmiş ve kurulmuştur. Gerekli veri. analiz programı yazılmıştır. Laminar sınır tabakasının ayrılması pürüzlülük elamanı olmadan parlak düz plaka üzerinde incelenmiştir. Pürüzlülük elemanı arkasında geçiş ölçümleri sınır tabakasının karakterini belirlemek için yapılmıştır. Sınır tabakasının pürüzlülük elemanı arkasındaki ayrılması hız profillerinin gelişiminden belirlenmiştir. Yüzey sürtünme katsayısının dağılımı elde edilmiş ve ayrılma noktasının yakınlarında elde edilen değer literatürde yer alan değerlerle karşılaştırılmıştır. Deneyler üç pürüzlülük boyu için farklı lokasyonlarda gerçekleştirilmiştir. Pürüzlülük elemanı arkasındayapılan deneylerin sonuçlan düz plaka üzerinde yapılanlarla karşılaştırılmışlar.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of a spherical roughness element on the separation of boundary layer over a smooth flat plate is investigated. For this purpose, a smooth flat plate is placed into the test section of the wind tunnel in horizontal direction. A computer controlled traverse mechanism is produced and constructed. Necessary data acquisition and control program is written. Laminar boundary layer development and separation over a clean flat plate are determined. Behind the roughness element, transition measurements are performed to determine the characteristics of the boundary layer. Separation of the boundary layer behind the roughness element is determined from the velocity profile development. Skin friction coefficient distribution is obtained and near the separation point skin friction coefficient values are compared with the measurements which exist in the literature. Experiments are carried out for three mdifferent roughness sizes and at different locations. Results of the experiments performed behind a roughness element and over the clean flat plate are compared.