Technological grouping of ship berthing structures and their comparison
Gemi yanaşma yapılarının teknolojik sınıflandırılması ve karşılaştırılması
- Tez No: 35669
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gemi yanaşma yapılan, Liman projesi, İskele, Rıhtım, Deniz inşaat ekipmanı, Berthing structures, Design of ports, Wharves, Piers, Marine construction equipment
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, özellikle Türkiye için, gemi yanaşma yapılarının olası yeni uygulamaları araştırılmıştır. Yapı çeşidinin seçiminde karşılaşılan zorluklar belirlenmiştir. Tezde ilk olarak yanaşma yapılan sınıflandırılmıştır. Daha sonra Türkiye'de kullanılan çeşitler verilmiştir. Aynı zamanda bazı deniz müteahhitlerinin ekipman kapasiteleri ve inşaat limitleri gözden geçirilmiştir. Türkiye şartlarına uygulanabilecek yapı çeşitleri araştırılmıştır. Bu konudaki yeni teknolojilerden bahsedilmiştir. Bu yeniliklerden ülkemiz şartlarında uygulanabilecek birkaç adet yapı çeşidi seçilmiş ve müteahhitlerin sahip olduğu ekipman kapasitelerine göre bu sistemlerin kullanım sınırları hesaplanmıştır. Limitleri göz önünde bulundurarak bu sistemler mukayese edilmiştir. Malzeme fiyatlan gözetilerek en ekonomik sistemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the guidelines for possible new applications of ship berthing structures are searched especially for Türkiye. The difficulties in the selection of type of berthing structure are described. The thesis first classifies the types of berthing structures. The types that are most frequently used in Türkiye are given. The capabilities and limitations of some marine contractor's construction equipments are studied. The types of structures which may be applied to Turkish practice are investigated. Some new progresses in marine technology are mentioned. Some of these new construction technologies are chosen and recommended for application in Türkiye. The construction limits are calculated considering the existing equipment owned by the contractors. A comparison of these systems is carried out. Finally, the most economical structural systems are proposed.