Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nde yeni Türk edebiyatı içeriği
The new Turkish literature content of Reşad Ekrem Koçu's İstanbul Ansiklopedisi
- Tez No: 356729
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Reşad Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi, Yeni Türk edebiyatı, Reşad Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi, New Turkish literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Tarihçi ve edebiyatçı yönleriyle öne çıkan Reşad Ekrem Koçu çeşitli alanlarda eserler kaleme almış bir şahsiyettir. Onun en önemli eserlerinin başında ise İstanbul Ansiklopedisi gelmektedir. İstanbul Ansiklopedisi pek çok alanda içerdiği ciddi ölçüdeki bilgisiyle dikkati çeken bir eserdir. İstanbul Ansiklopedisi'nin bilgi ihtiva ettiği önemli alanlardan biri de Yeni Türk edebiyatıdır. Tezimizde İstanbul Ansiklopedisi'nin doğrudan veya dolaylı olarak Yeni Türk edebiyatı ile ilgili olan maddeleri tespit, tasnif ve tetkik edilmektedir. Ayrıca İstanbul Ansiklopedisi'nin Yeni Türk edebiyatı ile ilgili olan çizimlerinden de örnekler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Reşad Ekrem Koçu is a very well known historian and author who has reputation in various areas. His most significant work is İstanbul Ansiklopedisi. İstanbul Ansiklopedisi attracts attention because it has too much information about many fields. One of the important areas that İstanbul Ansiklopedisi has in New Turkish literature. In our thesis; the items related with the New Turkish literature are investigated, identified and classified directly or indirectly. Furthermore; there are examples given from the illustrations related to New Turkish literature of İstanbul Ansiklopedisi.