Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nin su folkloru açısından sistematik analizi
Reşad Ekrem Koçu's systematically analysis of İstanbul Ansiklopedisi (Encyclopedia of İstanbul) from the point of folklore about water
  1. Tez No: 669661
  2. Yazar: MEHMET SAYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Ansiklopedisi, Su Folkloru, Reşad Ekrem KOÇU, Encyclopedia of Istanbul, Water Folklore, Reşad Ekrem Koçu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Reşad Ekrem Koçu, araştırmacı kişiliği ile Türk tarihi ve Türk edebiyatına pek çok eser kazandırmıştır. Bu eserler halkbilimi açısından zengin malzemeler içermektedir. Koçu'nun en önemli eseri İstanbul Ansiklopedisi'dir. Bu eser birçok bilim ve sanat dalı ile ilgili olarak önemli bilgiler sunan bir kaynak niteliğindedir ve ayrıca Türkiye'de şehir ansiklopedisi niteliğindeki ilk kitaptır. Koçu'nun bu eserinde İstanbul; sosyal hayatı, tarihi, coğrafyası gibi birçok yönüyle maddeler hâlinde ele alınmıştır. Reşat Ekrem Koçu başta İstanbul Ansiklopedisi olmak üzere her yayımında İstanbul folkloruyla ilgili önemli bilgiler sunmuştur. Bu çalışmada Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nde su ve suya dair folklor unsurlarının ne kadar yer aldığı ve İstanbul Ansiklopedisi'ndeki su folkloruyla ilgili maddeler sistematik bir şekilde analiz edilmiştir. Su folkloruyla ilgili çeşitli inanışlar suyun mimaride kullanımı, suyun halk hekimliğinde ve halk kültüründeki yeri başlıklar hâlinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Reşad Ekrem Koçu analyzed the Turkish history and literature of Turkish by his view folkloristic standpoint with his investigative personality and put his signature under important works. No doubt, Koçu's the most important work is İstanbul Ansiklopedisi (Encyclopedia of İstanbul). This work which presents important information about science and art, has the characteristics of source and also it is the first book which has the characteristics of city encyclopedia in Turkey. İstanbul is come up its social life, its history, geography and in many ways as articled. Reşad Ekrem Koçu presents us important information about not only İstanbul Ansiklopedisi (Encyclopedia of İstanbul) but also İstanbul's folklore. In this work, water and facts of folklore about water take place in Reşad Ekrem Koçu's İstanbul Ansiklopedisi (Encyclopedia of İstanbul) and articles which are about water folklore is analyzed in İstanbul Ansiklopedisi (Encyclopedia of İstanbul) systematically.