Optimum design of composite box-beams
Kompozit kutu kirişlerinin optimum tasarımı
- Tez No: 35673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUHA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Minimum weight design, composite box-beams, sequential quadratic programming, design sensitivity analysis
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz KOMPOZİT KUTU KİRİŞLERİN OPTİMUM TASARIMI CIBIR, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Suna ORAL Ağustos 1994, 62 Sayfa Bu çalışmada, kompozit kutu kirişlerin optimum tasarımı için komple bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu program, sonlu eleman analizi, tasarım duyarlılık analizi, ve optimizasyon paketinden oluşmaktadır. Kompozit kutu kirişler, birden çok yükleme altında en az ağırlık için tasarlanmaktadırlar. Tasarım değişkenleri, elemanların yüksekliğini, enini ve toplam kalınlığı oluşturan tabakaların kalınlıklarını ve fiber açılarım kapsar. Tasarım problemine yer değiştirme ve/veya gerilme şuurları verilebilir. Çalışmada kullanılan optimizasyon paketi ardışık ikinci derece programlama yöntemine dayalı bir pakettir. İmalat kolaylığı için alt ve üst tasarım değişkenleri verilebilir ve gerektiği zaman tasarım değişken sayısı, tasarım değişkeni bağlılığı işlemi ile azaltılabilir. Tasarım duyarlılık analizi, tasarım uzayında analitik türevler kullanılarak yapılmıştır. Sistem matrislerini vektör şeklinde saklamak için uruk limiti depolama tekniği kullanılmıştır. Analitik duyarlılık analizi ve depolamatekniğinin birlikte kullanımı çalışmanın hassasiyetini artırmakta ve hesaplama zamanını dikkate değer bir şekilde azaltmaktadır. Anahtar Kelimeler : En az ağırlık tasarımı, kompozit kutu kirişler, ardışık ikinci derece programlama, tasarım duyarlılık analizi. Bilim Dalı Sayısal Kodu : 625.03.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMUM DESIGN OF COMPOSITE BOX-BEAMS CEBİR, Fatih M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suha ORAL August 1994, 62 Pages In this study, a software package for the optimum design of composite box-beams has been developed. The package consists of finite element analysis, design sensitivity analysis, and optimizer modules. The composite box-beams are designed for minimum weight under multiple loading conditions. The design variables include height and width of the element, and layer angles and thicknesses of the layers. Displacement and/or stress constraints can be imposed on the design. The optimizer used in this study is based on the sequential quadratic programming method. For manufacturing purposes upper and lower bounds on the design variables can be specified, and whenever required, the number of design variables can be reduced through a design variable linking process. Design sensitivity analysis is performed in the design space using analytical gradients. Skyline storage technique is used to store system matrices in vector form. Combination of analytical sensitivity analysis and storage technique increases accuracy of the study and reduces computational time considerably. in