Seismic performance of a precast concrete connection used in single storey buildings
Tek katlı yapılarda kullanılan bir prefabrik bağlantının deprem davranışı
  1. Tez No: 35672
  2. Yazar: CEMALETTİN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Tersinir yükleme, Kolon-kiriş birleşimi, Prefabrik beton, Earthquake, Reversed cyclic loading, Beam-column joint, Precast concrete
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma ODTÜ Yapı Mekaniği Laboratuarında yürütülen, prefabrik eleman bağlantılarının deprem atandaki davranışını inceleyen kapsamlı bir araştırma programının dördüncü aşamasının ilk serisini oluşturmaktadır. Çalışmanın başlangıcında tersinir yüklemeyi yapmak ve gerekli ölçümleri almak için ihtiyaç duyulan deney düzeneği tasarlanmış ve imal edilmiştir. Biri iç, diğeri dış kiriş-kolon bağlantısı olmak üzere iki deney elemanı test edilmiştir. Deney elemanları bir ön üretimli beton firmasının en kritik deprem bölgelerinde kullandığı kiriş-kolon bağlantılarını örneklemiştir. Her iki detay da tek katlı yapılarda ve çok kadı yapıların en üst katında kullanılmaktadır. Deney elemanları gerçek elemanların bire bir modelleridir. Deney yapılan kiriş-kolon bağlantıları deprem yükü altında yetersiz davranış göstermişlerdir. Her iki deney elemanı da birleşim elemanlarının en zayıfının eğilme kapasitesinin üçte biri civarında gücünü tüketmiştir. Prefabrik deney elemanlarının birleşim bölgesinin davranışını iyileştirmek amacıyla yapılacak gelecekteki çalışmalar için bazı öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study covers the first set tests of the fourth phase of an extensive research program on the seismic behavior of precast beam-column subassemblages carried out in the Structural Mechanics Laboratory of METU. At the beginning of the study, a test set-up required for applying the reversed cyclic loading and the instrumentation necessary were designed and manufactured. Two beam-column subassemblages, one interior and the other exterior, were tested. Test specimens represented the beam-column connection details used by a precast concrete company in the most critical earthquake zones. Both details are used in single storey buildings and in the top floors of multi-storey precast concrete buildings. The specimens were full scale models of the actual design. The beam-column subassemblages tested were not found to be satisfactory under seismic action. Both the interior and the exterior subassemblages failed at about one third of the flexural capacity of the weakest member in the subassemblage. Several recommendations for future research, in order to improve the connection performance of the precast specimens were made in the thesis.